Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Malajziában gyűjtőtáborból megszökött rohingja menekülteket vettek ismét őrizetbe

Negyvenegy rohingja menekültet vett ismét őrizetbe a rendőrség vasárnap Malajziában abból a 131, nagyrészt rohingja nemzetiségű mianmari menekültből, akik a héten szöktek meg egy gyűjtőtáborból.

A nyugat-malajziai Perak állam rendőrfőnöke, Mohamad Yusri Hassan Basri a sajtónak nyilatkozva mondta el, hogy a férfiakat egy olajpálma-ültetvényen találták meg, és feltehetően még mindig sokan bujkálnak a közeli erdőkben.

Kapcsolódó tartalom

A rohingják évek óta menekülnek Mianmarból, ahol üldöztetéseknek vannak kitéve, illetve a Mianmarral szomszédos Bangladesből is, mert ott zsúfolt menekülttáborokban, rossz körülmények között élnek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint tavaly csaknem 4500 rohingja – zömében nő és gyerek – menekült el hajóval Mianmarból, illetve Bangladesből, közülük 569-en életüket vesztették vagy eltűntek a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger térségében. Az ENSZ-szervezet figyelmeztetett arra, hogy 2014 óta ez a legmagasabb szám.

Malajziában több mint 100 ezer rohingja él, többségük rossz körülmények között. A hatóságok az országba érkező rohingjákat általában gyűjtőtáborokba viszik, amelyekben azonban emberi jogi szervezetek szerint rossz körülmények uralkodnak. Két éve, 2022-ben 528 rohingja menekült el az északi Penang állam gyűjtőtáborából.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még