Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Egymás után szálltak fel a Typhoon vadászgépek – kemény csapást mértek a húszi lázadókra a brit és amerikai bombázók

| Szerző: hirado.hu
Újabb támadásokat intéztek a brit és az amerikai fegyveres erők a húszi lázadók jemeni katonai létesítményei ellen. A két szövetséges haderő 36 célpontra mért csapást, válaszul arra, hogy a húszik kereskedelmi és hadi hajókat támadnak a Vörös-tengeren. Az elmúlt hetekben már volt két hasonló légitámadás a húszik ellen, de a brit felderítés azóta újabb olyan épület-csoportokat azonosított a térségben, ahonnan a lázadók drón és rakéta-támadásokat indítanak a hajók ellen.  

Egymás után szálltak fel a Typhoon vadászgépek Ciprus szigetén egy katonai támaszpontról szombat este. A brit királyi légierő harmadszor vett részt az amerikai légierővel közös akcióban a jemeni húszi lázadók állásai elleni támadásban. A két szövetséges haderő legkevesebb 36 célpontra mért csapást, válaszul arra, hogy a síita fegyveresek kereskedelmi és hadihajókat támadnak a Vörös-tengeren.

A hivatalos jelentések szerint a mostani támadás célpontjai között voltak a húszik föld alá rejtett fegyverraktárai, valamint rakétarendszerek, indítóállások, légvédelmi és radarrendszerek is.

A jemeni lázadók hónapok óta indítanak támadásokat, állításuk szerint kizárólag Izraelhez köthető célpontok ellen. A fegyveresek így tiltakoznak a Gázai-övezetben lévő hadműveletek ellen, ahová a zsidó állam a Hamasz terrorzevezet októberi támadása után küldött csapatokat. A húszik a vörös-tengeri hajók mellett az izraeli városokat is rendszeresen lövik. Pénteken például Eilat városát támadták.

Kapcsolódó tartalom

Az elnyomott palesztin nép győzelmét, amely eddig agressziónak és ostromnak volt kitéve, segítjük. A jemeni fegyveres erők katonai műveleteket hajtottak végre több ballisztikus rakétával az izraeli ellenség meghatározott célpontjai ellen Eilat térségében, a megszállt Palesztinától délre” – számolt be Jahja Szaría, a húszi lázadók szóvivője.

A rendszeres támadások miatt egyre több szállítóhajó kényszerül többnapos kitérőt tenni, vagy visszafordulni kiindulási helyére. A nehézségek elsősorban az Ázsia és Európa közötti kereskedelmi útvonalakat érintik, ahol máskor a két kontinens közötti áruforgalom 40 százalékát bonyolítják.

De még a Vörös-tengertől olyan távoli helyeken is gondot okoznak a húszik támadásai, mint Ausztrália. A szigetországba több, mint 20 nap után tért vissza egy juhokat és szarvasmarhákat szállító teherhajó, miután a jemeni partoktól vissza kellett fordulnia. Az élőállat-szállítás szigorú szabályai miatt először a jármű kikötése ütközött nehézségekbe, most pedig a hajózáshoz kell az ausztrál hatóságok engedélye.

Kapcsolódó tartalom

Miután csütörtökön kicserélték az állatok alatt az almot, a jármű visszatért a kikötőbe Fremantle-ben. Pénteken további ellátmányt vettek fel, például takarmányt és üzemanyagot. Az exportőrök bejegyzett állatorvosa a fedélzeten marad, és továbbra is rendszeresen jelentést tesz az állatok egészségi állapotáról és jólétéről” – nyilatkozta Adam Fennessy, az ausztrál mezőgazdasági tárca államtitkára.

Az állatvédő szervezetek közben aggódnak a több, mit 16 ezer juh és szarvasmarha egészsége miatt. Bár az állatok jelenleg jó állapotban vannak, nem biztos, hogy kibírnák a több, mint 30 napon át tartó utazást, amely során hajójuk Afrika megkerülésével jutna el a céljához.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelõk az amerikai fegyveres erõk húszi katonai célpontok ellen végrehajtott légicsapásai ellen tiltakoznak Szanaában 2024. január 22-én. A Hamász palesztin szélsõséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren (MTI/AP)

Ajánljuk még