Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Uniós csúcs: Ukrajna a csődtől menekült meg, Magyarország minden célját elérte

| Szerző: hirado.hu
Akár már márciusban is csődbe mehetett volna Ukrajna, ha az uniós csúcson nem szavazták volna meg nekik az újabb pénzügyi támogatást. Ezt mondják elemzők, akik szerint Magyarország minden célját elérte a legutóbbi uniós csúcson, ugyanis a támogatás követhetővé és ellenőrizhetőkké vált. Nem lehet fegyvert vásárolni a segélyből, illetve a hazánknak járó uniós források sem kerülhetnek Ukrajnába.

Ukrajna az Európai Uniótól kapott források nagy részét költségvetésének kiegészítésére fordítja – közölte az ukrán miniszterelnök a közösségi oldalán. Denisz Smihal azt írta: az ötvenmilliárd eurós támogatásból 39 milliárd euró Ukrajna költségvetésében, nyolcmilliárd eurót pedig speciális befektetési eszközként használnak fel.

Kapcsolódó tartalom

Csütörtökön nyílt meg a kapu az Ukrajnának szánt, négy évre szóló ötvenmilliárd eurós támogatás előtt. Ugyanis kompromisszum született és magyar javaslatra a záródokumentumba beépítették, hogy joguk lesz felülvizsgálni a támogatásokat, illetve a magyarok pénze sem kerülhet Ukrajnába.

Magyarország a béke oldalán áll és nem ad pénzt arra, hogy Ukrajnába fegyver kerüljön – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök kiemelte: az ötvenmilliárd eurót az ukrán állam működésére kell fordítani.

Ez az 50 milliárd, amiről most beszélünk, ez nem fegyverre megy, ez nem egy fegyveres támogatás pénzügyi alapja, hanem ez arra megy, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze. Ugyanis Ukrajna, az ukrán gazdaság lényegében összeomlott, lélegeztetőgépen van. Ha az amerikaiak és mi, európaiak nem küldünk pénzt, akkor be kell zárni a boltot” – mondta a miniszterelnök.  

Ukrajna a nyugdíjakat és a katonákat sem tudta volna fizetni az ötvenmilliárdos EU-s segély nélkül. Nem véletlen, hogy Brüsszel mindent megtett a támogatás áterőltetéséért – erről az Alapjogokért Központ elemzője beszélt. Koskovics Zoltán szerint azonban ez a pénz csak Kijev költségeinek harmadát fedezi, és az EU-t követve az Egyesült Államoknak is szerepet kell vállalnia a finanszírozásban.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai tanács megtette azt, ami a kötelessége és most várjuk, hogy a Biden-adminisztráció mit tud lépni. Én azonban nem látom, Bidenékben azt az óriási kedvet, hogy további amerikai adófizetői dollárokat utaljanak ki Ukrajnába” – mondta a geopolitikai elemző.

Szerinte Kijev támogatása az idei amerikai választások miatt kellemetlen téma Joe Bidennek, mivel egyre kevesebben gondolják úgy, hogy az amerikai adófizetők pénzét az ukrajnai háborúra kellene költeni. Hozzátette: „a pénz útját nyomon követni, főleg az olyan pénz útját, ami az állam fenntartására szolgál, talán egy fokkal egyszerűbb.”

Magyarország minden célját elérte az uniós csúcson, mivel a támogatások sorsa követhetővé és ellenőrizhetővé vált, nem lehet fegyvert vásárolni a segélyből, illetve a hazánknak járó források sem kerülhetnek Ukrajnába– mondta a Nézőpont Intézet elemzője.

Erdélyi Rezső Krisztián hangsúlyozta: a záródokumentumba az is bekerült, hogy Magyarországgal igazságosan kell bánni.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság kisebb részben, nagyobb részben az Európai Parlament az elmúlt években igen-igen erősen igyekezett túlterjeszkedni a saját hatalmán, tehát Magyarországot olyan dolgokért is felelősségre vonták, amiknek az égegyadta világon semmi köze a jogállamisághoz és mégis a pénzzel próbálták zsarolni Magyarországot. Gondolok itt a migráció kérdésére, gondolok itt a gender kérdésére” – mondta.

Az elemző szerint nagy kérdés, hogy mi lesz Ukrajna további támogatásával, mert az EU-ban jelet sem látni a béke iránti vágynak, viszont ha Ukrajna pénze elfogy, akkor Kijev megint az Uniótól kér majd támogatást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Orosz légitámadásban megsérült lakóházak előtt mentők a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jakiv Ljasenko).

Ajánljuk még