Gyász

Elhunyt Gát György

Ukrajna hitet tett amellett, hogy Tajvan Kína része

| Szerző: hirado.hu
Ukrajna pekingi nagykövete az ázsiai ország fővárosában biztosította a kínai kormányt arról, hogy kiáll a Kínai Kommunista Párt által vallott egy Kína-elv mellett. Ugyanez idő tájt a kínai külügy Oroszországgal is diplomáciai találkozót tartott Moszkvában.

Ukrajna pekingi nagykövete támogatását fejezte ki az egy Kína-elv mellett – amely szerint Tajvan Kína része –, és kijelentette, hogy Kijev kész az együttműködés fokozására Pekinggel – olvasható a South China Morning Post hongkongi napilap szerdai számában megjelent cikkben.

Pavlo Riabikin ukrán nagykövet mindezt hétfőn Pekingben mondta egy tárgyaláson Szun Vej-tong kínai külügyminiszter-helyettessel.

Kapcsolódó tartalom

„Ukrajna nagy jelentőséget tulajdonít a Kínával való kapcsolatok fejlesztésének, következetesen ragaszkodik az egy Kína elvéhez, és kész a kínai féllel a cserekapcsolatok és az együttműködés erősítésére”

– fogalmazott Riabikin a kínai külügyminisztérium szerint.

A kínai közlemény szerint a két fél véleményt cserélt az ukrán válságról is.

A találkozóra ugyanazon a napon került sor, amikor Kína és Oroszország Moszkvában megtartotta idei első tárgyalásait.

Ma Csao-hszü, egy másik kínai külügyminiszter-helyettes és orosz kollégája, Szergej Rjabkov „érdemi” megbeszélést folytatott számos kérdésről, köztük a nemzetközi biztonságról, fegyverzet-ellenőrzésről és fegyverzetszabályozásról – közölte az orosz külügyminisztérium közleményében.

A kínai külügyminisztérium keddi közleménye szerint Ma Csao-hszü mélyreható eszmecserét folytatott az orosz féllel a kínai–orosz kapcsolatokról, a stratégiai együttműködésről, a külkapcsolataikról, a stratégiai stabilitás fenntartásáról, a BRICS-együttműködésről és más nemzetközi és regionális kérdésekről.

Kapcsolódó tartalom

A közlemény arra is kitért, hogy a két ország 2024-ben ünnepli diplomáciai kapcsolatainak 75. évfordulóját, és Ma Csao-hszü azt mondta Rjabkovnak, hogy „Kína kész együttműködni Oroszországgal (…) a kapcsolatok új fejleményeinek előmozdítása érdekében”.

A South China Morning Post emlékeztetett: Peking Moszkvához és Kijevhez fűződő kapcsolatait próbára teszi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közel két évvel ezelőtt inváziót indított Ukrajnában. Miközben a háború dúl, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető diplomáciai tanácsadója a múlt héten azt mondta a Reutersnek, hogy Ukrajna meghívta Hszi Csin-ping elnököt, csatlakozzon a világ más vezetőihez egy svájci „békecsúcson.”

Zelenszkij kérésére Svájc ad otthont a csúcstalálkozónak.

Kapcsolódó tartalom

Kína igyekezett semlegesnek mutatkozni az ukrajnai háborúval kapcsolatban, de növekvő stratégiai együttműködése Oroszországgal és vonakodása, hogy elítélje Putyint, a Nyugat részéről gyanakvást váltott ki – írja a hongkongi lap.

A South China Morning Post hozzáteszi:

a helyzet azt a spekulációt is táplálta, hogy Tajvan – az önigazgatással rendelkező sziget, amelyet Peking az ellenőrzése alá akar vonni – a következő Ukrajna lehet.

A legtöbb ország, köztük az Egyesült Államok és Ukrajna nem ismeri el Tajvant független államként, de Washington ellenez minden olyan kísérletet, amely a sziget erőszakos elfoglalására irányul, és elkötelezett Tajvan felfegyverzése mellett.

Riabikin, aki korábban Ukrajna stratégiai ipari minisztere volt, tavaly áprilisban, egy Zelenszkij és Hszi közötti telefonbeszélgetést követően lett Ukrajna kínai nagykövete. Ez volt az első és egyetlen alkalom, hogy a két vezető beszélt egymással a háború kitörése óta.

Peking tavaly februárban, az orosz invázió első évfordulóján 12 pontos béketervet tett közzé Ukrajna számára. A tervezet tűzszünetet és politikai rendezést, a hidegháborús mentalitás elhagyását és az Oroszország elleni szankciók megszüntetését szorgalmazza, valamint figyelmeztet a nukleáris fegyverek használatára. Nem szólít fel azonban az orosz csapatok kivonására.

Forrás: (South China Morning Post)

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még