Aktuális

Botswana megfenyegette Berlint: 20 ezer elefántot küldenének Németországba

Több halálos áldozata is van a chilei erdőtüzeknek

Már legkevesebb 19 halálos áldozata van a Chile középső és déli területein pusztító erdőtüzeknek, amelyek lakott területeket is fenyegetnek, és ezernél is több lakóépületet semmisítettek meg eddig – közölte Carolina Tohá chilei belügyminiszter szombaton.

A tárcavezető elmondta, hogy az oltási munkák ellenére a halálos áldozatok száma tovább növekedhet. „Különböző helyszíni jelentések arra engednek következtetni, hogy több halott van, de ezt még nem erősítették meg” – tette hozzá. Quilpué és Villa Alemana térségében 8 ezer hektárt emésztett fel a tűz eddig, és a lángok a tengerparti üdülővárost, Vina del Mart is fenyegetik.

Tohá elmondta, jelenleg 92 aktív tűzesetről tudnak,

a rendkívül meleg és száraz időjárásban pedig a tűz péntekről szombatra 30 ezerről 43 ezer hektárra terjedt ki. A tűzzel érintett területek kiterjedése kisebb, mint tavaly, de a lángok nagyon gyorsan terjednek – jegyezte meg.

Kapcsolódó tartalom

Az oltáson 19 helikopter és 450-nél is több tűzoltó dolgozik.

A hatóságok több településen is felszólították az ott élőket, hogy maradjanak otthon, ezzel is segítve a hatóságok munkáját az oltási munkák mielőbbi befejezésében. A mintegy egymillió lakosú, közép-chilei valparaísói régióban a hatóságok három menedékhelyet nyitottak meg.

Chilében gyakoriak a nyári erdőtüzek, csak tavaly mintegy 400 ezer hektárt emésztettek fel a lángok. A tavalyi rendkívüli hőségben emellett 27 ember vesztette életét.

Kiemelt kép: EPA/Adriana Thomasa

Ajánljuk még