Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

Elhunyt a trónörökös

Nyolcvanhat éves korában meghalt szombaton Savoyai Viktor Emánuel, Olaszország utolsó trónörököse, Nápoly hercege, II. Umberto olasz király fia.

Viktor Emánuelt családja körében, Genfben érte a halál – tudatta közleményében a Savoyai-ház, amely 1861 és 1946 között uralkodott Olaszországban.

Az olaszok 1946 júniusában népszavazáson határoztak arról, hogy eltörlik a monarchiát, és létrehozzák az Olasz Köztársaságot. Sokan nehezteltek a királyi családra amiatt, hogy támogatta Benito Mussolini fasiszta diktátort a második világháború előtt és alatt, illetve amiatt is, hogy tagjai 1943 őszén elmenekültek Rómából az Olaszország egy részét megszálló német katonák elől.

A háború utáni olasz alkotmány kezdetben arról is rendelkezett, hogy a Savoyai-ház férfi leszármazottai nem léphetnek az Olasz Köztársaság területére.

Ezt a tilalmat 2002-ben törölték el, Viktor Emánuel, illetve az ő egyetlen fia, Emánuel Filibert akkor térhetett vissza Olaszországba. Emánuel Filibert azonban azóta lemondott a trónról. Viktor Emánuel ellen 1978-ban eljárás indult egy német fiatalember korzikai meggyilkolásával összefüggésben, az ügyben végül felmentették.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még