Időjárás

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Lúggal öntött le egy afgán migráns egy édesanyát és kislányait

| Szerző: hirado.hu
A brit rendőrség még mindig nem találja azt az afgán migránst, aki a héten maró anyaggal öntött arcon egy nőt és két gyermekét. Az elkövető illegális bevándorlóként érkezett az Egyesült Királyságba, ahol korábban sexuális visszaélések gynűjával már a hatóságok látókörébe került. Ki is akarták utasítrani, azonban időközben a muszlimról áttért a keresztény hitre, ezért maradhatott Nagy-Britanniában.

A zsírszódával elkövetett támadás dél-London Clapham negyedében szerdán történt, a tettest azóta sem találja a rendőrség. A merénylő a maró anyagot egy fiatal nőre és két gyermekére, egy három, illetve nyolcéves kislányra locsolta, majd elmenekült.

A szemtanúk elborzadva beszéltek a történtekről. Volt, aki azt hallotta, hogy a megtámadott nő azt kiabálja, hogy nem lát, segítsenek neki.

Szörnyű volt hallani, a nő először azt kiabálta, hogy állj! ne!, aztán sikoltozni kezdett” – mondta egy szemtanú.

Az incidensnek több sérültje van, mert mindenki, aki a nőn és a gyerekeken segíteni próbált, és hozzájuk ért, azt szintén megsebesítette a támadásnál használt vegyszer. Összesen 12-en kerültek kórházba, az anya és 3 éves kislánya élethosszig tartó sérüléseket szenvedtek.

A rendőrség hajtóvadászatot indított, hogy megtalálja a brutális támadás elkövetőjét.

A féri Newcastle-ből érkezett és úgy gondoljuk, oda is ment vissza. Igaz, ez csak feltételezés. Együttműködünk mindenkivel, hogy minél előbb megtaláljuk az elkövetőt” – mondta Gabriel Cameron, a rendőrség szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

A merénylő azonban napok óta szökésben van. A brit rendőrség két fényképet is közzétett róla. Az egyiken sértetlen, a másikon sebhelyes az arca. Arra figyelmeztettek, hogy senki ne közelítse meg, mert továbbra is veszélyes lehet.

A 35 éves elkövető egyébként nem ismeretlen a brit hatóságok előtt. Abdul Shokoor Ezedi afgán állampolgár, aki egy teherautóban elbújva érkezett illegálisan az Egyesült Királyságba, még 2016-ban. Két évvel később nemi erőszak elkövetése miatt vádat emeltek ellene. A bíróság bűnösnek találta, de csak felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és tíz évre bekerült a neve a szexuális erőszakot elkövetők nyilvántartásába.

A hatóságok kétszer elutasították ugyan a menedékjogi kérelmét, de harmadszorra, 2020-ban mégis megadták neki, miután áttért a keresztény hitre és azt állította, nem tud hazatérni, mert Afganisztánban immár új vallása miatt üldöznék.

Komédiának nevezte az afgán férfi ügyét a volt brit bevándorlásügyi államtitkár. Robert Jenrick szerint megsemmisítő vádirat a szigetország menekültügyi rendszerének, hogy a támadó az Egyesült Királyságban maradhatott. A konzervatív képviselő a The Telegraphnak írt cikkében kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer egy súlyos bűncselekményt elkövető illegális bevándorló jogait részesíti előnyben a brit lakosság alapvető jogával szemben, hogy biztonságban érezhesse magát.

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még