Megrázó

Megöltek egy férfit egy józsefvárosi lakásban

Lángok és mindent beborító sűrű, fekete füst kerítette körbe a zsúfolt autópályát

Legkevesebb tízen meghaltak, több tucatnyian pedig súlyos égési sérüléseket szereztek a Chilében pusztító, irányíthatatlan erdőtűzben. A lángok már több mint hétezer hektárt felemésztettek, és legkevesebb ezer ház égett le. A katasztrófát, a dél-amerikai országot sújtó, helyenként a 40 Celsius fokot is elérő, tikkasztó hőhullám és az erős szél okozta. A hatóságok vörös riasztást adtak ki, az államfő elrendelte a szükségállapotot, hogy minden szükséges erőforrás rendelkezésre álljon a tüzek leküzdéséhez.

Lángok és mindent beborító sűrű, fekete füst kerítette körbe Chilében azt a zsúfolt autópályát, amelyet turisták ezrei használnak a csendes-óceáni partvidék strandjainak eléréséhez. A felvételeket az egyik csapdába esett autós készítette. A sztrádát később lezárták, hogy megelőzzék a nagyobb bajt.

„Lezártuk a 68-as utat, mert a füst miatt veszélyt jelent az emberekre. Ez azt is lehetővé tette, hogy a mentőcsapatok a lehető legjobban végezhessék a munkájukat” – nyilatkozta Paula Gutiérrez regionális elnöki megbízott.

Kapcsolódó tartalom

A földről és a levegőből is próbálják megfékezni a mostanra irányíthatatlanná vált tüzeket a dél-amerikai ország középső és déli részén, ahol

eddig 158 tűzfészket azonosítottak, és több mint kilenc régiót evakuáltak.

Az éjszaka közepén menekültek az emberek, az utakon szinte lehetetlen volt mozdulni, annyian ültek autóba, hogy biztonságos helyre távozzanak, mert a lángok elérték a lakott területeket. Csak a népszerű idegenforgalmi célpontnak számító Valparaíso-régióban már több száz hektár erdőt perzselt fel a tűz. Az oltást az extrém hőhullám, a 40 Celsius fok feletti hőmérséklet és az erős szél is nehezíti.

„Mintegy 40-50 kilométeres óránkénti széllökések vannak. Ez a szél pedig égő leveleket, ágakat vagy fadarabokat repít tovább, és mindegyik újabb kis tüzeket hoznak létre, amelyekből pedig újabb tüzek nőnek ki”

– nyilatkozta Leonardo Moder, a valparaísói erdőgazdálkodási vállalat igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

A hatóságok szerint példátlan katasztrófával állnak szemben. A dél-amerikai országban gyakoriak az erdőtüzek: legutóbb egy évvel ezelőtt közel háromezer hektárt emésztettek fel a lángok, és 26-an meghaltak a több mint ezer házat is elpusztító tűzben.

A déli nyár közepén tapasztalható tartós fullasztó kánikula miatt nemcsak Chilében, hanem Argentína, Uruguay, Paraguay és Brazília területére is vörös riasztást adtak ki. Szakemberek szerint az ilyenkor szokatlan hőhullámot a klímaváltozás és az El Niño időjárási jelenség táplálja.

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még