Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Josep Borrell: El kell kerülni a közel-keleti helyzet eszkalálódását!

A közel-keleti konfliktusokat egy felrobbanással fenyegető kazánhoz hasonlította és a helyzet eszkalálódásának elkerülésére szólított fel Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szombaton Brüsszelben.

Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek informális tanácskozására érkezve kritikusnak nevezte a régióban a helyzetet, utalva a gázai háborúra, a libanoni határ menti összecsapásokra, a jemeni húszik támadásaira a Vörös-tengeren áthaladó hajók ellen és az amerikai légicsapásokra Irakban és Szíriában.

Kapcsolódó tartalom

Nagyon súlyos a helyzet az egész közel-kelti régióban, és amíg a gázai háború folytatódik, kevés esély van rá, hogy javulni fog, mivel a térségben dominóhatás alakult ki” – jelentette ki.

Az EU februárban missziót kíván indítani a Vörös-tengeren, hogy segítsen megvédeni a nemzetközi hajókat a jemeni húszi lázadók támadásaitól. Borrell szerint a művelet „védekező” jellegű lesz.

A főképviselő a gázai háborúval kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy Izrael folyamatosan az egyiptomi határhoz szorítja a gázai lakosokat, és tovább folytatja a polgári lakosság elleni bombázásokat. Felhívta a figyelmet, hogy a külügyminiszteri találkozón meg kell vitatni az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének további támogatását (UNRWA). Számos ország bejelentette, hogy felfüggeszti a szervezet pénzügyi támogatását, miután az izraeli hírszerzés közölte, hogy információ szerint, az UNRWA több tagja részt vett a Hamász októberi Izrael elleni terrortámadásában.

Borrell szerint több uniós tagállam úgy reagált, hogy nemhogy csökkenti, de növeli az ügynökségnek nyújtott támogatást, míg mások a csökkentés mellett döntöttek.

Kapcsolódó tartalom

Nagyon fontos, hogy erre a próblámára legyen közös megoldás, a különböző álláspontok, nem tesznek jót Európának – mutatott rá.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter érkezésekor adott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy fennáll a konfliktus továbbterjedésének valós veszélye. „Ez hatalmas aggodalomra ad okot. Visszafogottságot kérünk, és diplomáciai párbeszédet kérünk a felektől. Ez az egyetlen módja annak, hogy enyhüljön a közel-keleti helyzetet” – jelentette ki.

Ajánljuk még