Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

„Egyedül jönnek és háborúra készülnek ellenünk” – autós felvonulással tiltakoznak a Biden-kormány migránspolitikája ellen

Szerezzük vissza a határok feletti ellenőrzést! – ez a jelmondata annak az autós felvonulásnak, amely hétfőn indult el Virginiából az Egyesült Államok déli határa felé. A tervek szerint több gyűlést is tartanak majd a mexikói–amerikai határ menti településeken, hogy felhívják az emberek figyelmét a Biden-kormány elhibázott migrációs politikájának következményeire. A szervezők azt remélik, hogy több százezren csatlakoznak majd a menethez.

Az M1 Híradó által bemutatott felvételeken zászlókat lobogtatva köszöntötték a kamionokból, furgonokból és személyautókból álló konvojt egy a texasi kisvárosban. A sofőrök hétfő óta úton vannak. Virginia államból indultak, és meg sem állnak a mexikói határig.

„A célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, ami a déli határnál zajlik. A nyitott határok politikája odavezetett, hogy mostanra az embercsempészet, a rabszolgakereskedelem és más, ehhez hasonló elviselhetetlen szörnyűségek jelentek meg az országunkban”

– mondta a megmozdulás fő szervezője

Kapcsolódó tartalom

A konvojhoz több leszerelt katonatiszt, rendőr és határőr mellett politikusok is csatlakoztak. Mindannyian azzal vádolják a Biden-kormányt, hogy az elmúlt években olyan döntéseket hozott, amelyek ellentétesek voltak a Trump elnöksége idején bevezetett korlátozásokkal, és migránsok tömegeit bátorították fel arra, hogy bármi áron megpróbáljanak bejutni az Egyesült Államokba.

Tavaly csaknem két és fél millió illegális határátlépőt tartóztattak fel a mexikói határ közelében – többet, mint bármikor korábban.

„Fel kell hívnunk az emberek figyelmét erre az invázióra, mert az országunk nem bír el többet. Rengeteg katonakorú, egyedülálló férfi lépte át a déli határt az elmúlt évben.

Nem értjük, a kormány miért hagyja ezt. Ha ezek az emberek valóban az elnyomás, a háború és a pusztulás elől menekülnének, a családjaikat is magukkal hoznák. De egyedül jönnek, ami azt jelenti, hogy háborúra készülnek ellenünk”

– mondta egy asszony, aki Texasban csatlakozott a tiltakozó menethez.

Az amerikai szenátus a jövő héten várhatóan újra napirendre tűzi a 2024-es költségvetés vitáját, sajtóértesülések szerint ugyanis a republikánusoknak – hónapokig tartó vita árán – sikerült több szigorító intézkedést kicsikarniuk a kormányzattól.

Ha a javaslataikat elfogadják, a hatóságoknak automatikusan el kell majd utasítaniuk minden menedékkérőt, aki úgy érkezik az amerikai határhoz, hogy korábban átkelt egy biztonságosnak minősített országon.

Köteleznék a hatóságokat, hogy azonnal toloncoljanak vissza mindenkit, aki illegálisan próbál belépni az országba.

És arra is lehetőséget biztosítanának, hogy akár teljesen lezárják a határt a bevándorlók előtt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A „Vegyük vissza a határainkat” elnevezésű autós konvojban részt vevő teherautó érkezik a Cornerstone Children’s Ranch-re a texasi Quemadóban, az Egyesült Államokban, 2024. február 2-án. A konvoj Nyugat-Virginiából indult, és Texason, Arizonán és Kalifornián keresztül halad.  (Fotó: EPA/Adam Davis)

Ajánljuk még