Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Mit mormol a mormota? A medvék után Phil is megjósolta, jön-e a tavasz

| Szerző: hirado.hu
Phil, a mormota idén is megjósolta, hogy meddig tart még a tél az Egyesült Államokban. Míg idehaza a medvék, Amerikában egy mormota jövendöli meg a tavasz kezdetét.

A nyugat-pennsylvaniai Punxsutawney-ben a Mormota Klub elnöke ma előcsalogatta Phil mormotát odújából, és az állat „belesúgta” a fülébe előrejelzését. A „szőrös jövendőmondó” elé két tekercset helyeztek, az egyikre a korai tavasz közeledtét, míg a másikra a hideg tél maradását írták, a mormota pedig a két tekercs közül választott.

Kapcsolódó tartalom

Phil jóslata végül sokakat felvidított, idén ugyanis nem látta meg az árnyékát, ami azt jelenti, hogy úton van a korai tavasz.

A Mormota Klub statisztikái szerint Phil és elődei 99 hosszú telet és 15 korai tavaszt jósoltak, ezek pedig 39 százalékban bizonyultak hitelesnek. Phil jóslatai tehát nem a legmegbízhatóbbak, a napnak ugyanakkor hagyománya van. Punxsutawney-ben minden évben hatalmas tömeg gyűlik össze, hogy szemtanúja legyen Phil jövendölésének.

Kapcsolódó tartalom

A mormotajóslás egyébként német eredetű hagyományát az Idétlen időkig című, Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült vígjáték tette világszerte ismertté.

Magyarországon a hagyományok szerint a medvék jósolják meg a tavasz közeledtét. Elsőként a Szegedi Vadaspark medvéi, Mici és Ursula jövendölt, majd sorra jöttek a többiek is.

Kiemelt kép: Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai kisváros időjós mormotája (Fotó: MTI/EPA/David Maxwell)

Ajánljuk még