Fontos

Olaf Scholz: Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei, hogy fegyverekkel tudják ellátni Kijevet

Letartóztatták az isztambuli templomi gyilkosság több gyanúsítottját

A török hatóságok letartóztattak 25 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a múlt hét végi isztambuli templomi gyilkossághoz – jelentette be pénteken Yilmaz Tunc igazságügyi miniszter.

A 25 gyanúsított között van az a két feltételezett álarcos fegyveres, aki vasárnap a Sariyer negyedben lévő Szűz Mária római katolikus templomban mise közben agyonlőtt egy férfit. A rendőrség gyanúja szerint a két feltételezett gyilkos kötődik az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Mindketten külföldi állampolgárok, az egyik tádzsik, a másik orosz – közölte Ali Yerlikaya belügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

Nemsokkal a támadás után az Iszlám Állam a Telegramon jelentkezett a támadás elkövetőjeként, hozzátéve, hogy a merényletet a terrorszervezet vezetőinek azon felhívására követték el, miszerint a tagok öljenek meg zsidókat és keresztényeket.

Tunc közölte, hogy a 25 gyanúsítottat illegális szervezethez való tartozással és előre kitervelt szándékos emberöléssel vádolták meg, további kilenc gyanúsított pedig szabadlábon védekezhet a tárgyalásig.

A két fegyveres, miután mise közben bement a templomba, lövéseket adott le a levegőbe, és beszámolók, valamint kamerafelvételek tanúsága szerint lelőttek egy férfit, aki éppen előttük lépett be az épületbe. A nyomozók szerint az egyik támadó fegyvere elakadt, és ha ez nem történik meg, akkor több áldozata is lehetett volna a merényletnek.

Kapcsolódó tartalom

Recep Tayyip Erdogan török elnök a tragédia miatt telefonon nyilvánított részvétet a templom plébánosának és a kormánypárt helyi képviselőinek.

Az Iszlám Állam tagjai az utóbbi években számos fegyveres vagy robbantásos támadást követtek el Törökországban, ezek halálos áldozatainak a száma összesen csaknem háromszáz volt. A legutóbbi jelentős merényletet 2016 szilveszterének éjjelén követte el az egyik tagjuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon. A hatóságok tavaly június óta már több mint kétezer olyan embert vettek őrizetbe, akit a dzsihadista szervezethez való kötődéssel gyanúsítottak.

Ajánljuk még