Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Idétlen időkig? Phil, a mormota ma megjósolja, hogy meddig tart a tél

| Szerző: hirado.hu
Itthon a legelterjedtebb néphagyomány szerint a téli álmából felébredő medve jósolja meg a tavasz közeledtét. Az Egyesült Államokban viszont medve helyett egy mormota tölti be az időjós szerepét. Hazánkban leginkább az Idétlen időkig című, Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült vígjátékból lehet ismerős Phil és a „mormotanap”.

Frissítés: időközben megtette idei jóslatát Phil, ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó tartalom

Frissítés2: Magyarországon elsőként a szegedi medvék jósoltak, ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó tartalom

Frissítés3: Magyarországon is sorra jósoltak a medvék, ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államokban február 2-án tartják a mormotanapot, amikor Phil mormota megjósolja, meddig tart még a tél. A pennsylvaniai Punxsutawney-ben élő mormota a néphagyomány szerint ha ezen a napon meglátja az árnyékát, akkor a zord tél még legalább hat hétig folytatódik, ha viszont nem látja meg az árnyékát, akkor korai tavasz közeleg.

A mormotanap eredete a 18-19. századig nyúlik vissza, és az Észak-Amerikába költözött német telepesektől ered, akik sünnel próbálták megjósolni a tél hosszát. Az első mormotanapot 1886-ban tartották meg. Érdekesség, hogy Phil mormota nem alszik téli álmot, így a bioritmusa nem egyezik meg vadon élő fajtársaiéval.

Kapcsolódó tartalom

Február 2-án a Mormota Klub elnöke Philt előcsalogatja odújából, a mormota pedig belesúgja a fülébe előrejelzéseit.

A klub adatai szerint Phil és elődei 99 hosszú telet és 15 korai tavaszt jósoltak, s ezek 39 százalékban bizonyultak hitelesnek. Bár a mormota jóslatai nem a legmegbízhatóbbak, az ünnepnek évszázados hagyománya van. Punxsutawney-ben minden évben hatalmas tömeg gyűlik össze, hogy végignézze, ahogyan kedvencük előbújik odújából és megsúgja, megpillantotta-e az árnyékát.

Phil és a mormotanap Magyarországon leginkább az Idétlen időkig című, Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével készült vígjátékból lehet ismerős.

Kiemelt kép: Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai kisváros időjós mormotája (Fotó: MTI/EPA/David Maxwell)

Ajánljuk még