Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

Franciaország felháborodott miután két francia önkéntes halt meg orosz dróntámadásban Herszonban

| Szerző: hirado.hu
Gyáva és felháborító cselekedetnek nevezte Emmanuel Macron köztársasági elnök, hogy két francia segélymunkás meghalt az ukrajnai Herszonban egy orosz dróntámadás következtében. Stéphane Séjourné francia külügyminiszter kemény szavakkal ment neki Moszkvának. Két hete Párizs durva provokációnak minősítette azokat az orosz információkat, amelyek hatvan francia zsoldos harkivi haláláról szóltak.  

Civilek kerültek az orosz barbárság célkeresztjébe – így fogalmazott Stéphane Séjourné francia külügyminiszter pénteken arra reagálva, hogy

két francia segélymunkás meghalt, három megsebesült

az ukrajnai Herszon közelében egy orosz dróntámadás következtében.

Kapcsolódó tartalom

Valamennyi áldozat önkéntes

Herszon régió kormányzója, Olekszandr Prokudin csütörtökön jelentette be, hogy francia önkéntesek haltak meg egy orosz támadásban a dél-ukrajnai Herszon melletti Beriszlavban, ahol három másik külföldi is könnyebb sérüléseket szenvedett.

Pénteken francia források arról számoltak be, hogy az orosz dróntámadás valamennyi áldozata humanitárius munkás volt. A francia külügyminisztérium is megerősítette péntek reggel, hogy a két elhunyt önkéntes francia állampolgársággal rendelkezett.

Emmanuel Macron péntek reggel az X-en közzétett üzenetében elítélte a gyáva és felháborító tettet, szolidaritását fejezte ki minden önkéntesnek, akik elkötelezték magukat az emberek megsegítése mellett – tette hozzá. Stéphane Séjourné francia külügyminiszter az X-en úgy fogalmazott: az orosz barbarizmus ezúttal civileket vett célba.

Szerinte a két francia humanitárius segélymunkás az életével fizetett az ukránok iránti elkötelezettségéért. Hárman megsebesültek – írta a miniszter Twitter-bejegyzésében, ami arra utal, hogy

Párizs szerint az orosz csapás sebesültjei is francia állampolgárok.

Franciaországnak nincsenek zsoldosai

„A bátor francia segélymunkások segítették az embereket; mindig hálásak leszünk humanizmusukért” – reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint az orosz terror nem vette figyelembe az áldozatok nemzetiségét.

Moszkva egyelőre nem reagált a segélymunkások halálának hírére. Két hete Oroszország bejelentette, hogy Harkivban csapást mértek

külföldi harcosok ideiglenes bázisára, ahol a csapat magját francia zsoldosok alkották.

Az orosz bejelentés szerint több mint hatvan ember meghalt, további húsz megsebesült.

Kapcsolódó tartalom

Miközben Moszkvában beidézték Franciaország oroszországi nagykövetét, Pierre Levyt a külügyminisztériumba a francia zsoldosok miatt, a francia külügyminisztérium határozottan kijelentette: Franciaországnak nincsenek zsoldosai sem Ukrajnában, sem máshol, másokkal ellentétben. (Ez utóbbi félmondattal a Wagner zsoldosseregre utaltak – a szerk.)

Lehetnek franciák is?

Ugyanakkor francia diplomáciai források nem látták kizártnak, hogy francia külföldi önkéntesek lehetnek az ukrán nemzetközi légió sorai között.

A Lavoixdunord.fr hozzáfűzi: a francia törvények tiltják a külföldi haderők javadalmazásáért folytatott fegyveres szolgálatot: ennek

büntetési tétele 5 év börtön és 75 ezer eurós pénzbírság lehet.

Kiemelt kép: Vöröskeresztes önkéntesek a H.U.G.S. kanadai segélyszervezettel együttműködve adtak meleg ételt az orosz megszállás alá került területekről áttelepített embereknek Harkivban (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

Ajánljuk még