Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Felére csökkentették a volt maláj kormányfő szabadságvesztesét

Felére csökkentették Malajziában Najib Razak volt miniszterelnök korrupció miatti börtönbüntetését: a 12 év helyett csak 6 évet kell letöltenie. Ezenkívül pénzbüntetését a negyedére vágták vissza: a 44 millió dollárnak megfelelő összeg helyett csak 10,6 milliót kell megfizetnie – közölte pénteken a feltételes szabadságra bocsáthatóságáról döntő bíróság.

A hétfőn meghozott, de csak négy nappal később közölt hatósági döntés értelmében Najib leghamarabb 2028. augusztus 23-án szabadulhat a börtönből – áll a közleményben, amelyben egyértelművé teszik, hogy ha nem fizeti meg a börtönbüntetés lejárta előtt a kiszabott pénzbírságot, akkor további egyévi szabadságvesztéssel fogják sújtani.

Najibot, aki mindvégig tagadta bűnösségét, hét korrupciós vádpontban találták bűnösnek 2020 júliusában,

mert a többi közt miniszterelnöksége alatt mintegy 4,5 milliárd dollárt tulajdonítottak el az általa 2009-ben alapított 1Malaysia Development Berhad (1MDB) állami alapból, és ebből egymilliárd dollár bizonyíthatóan hozzá köthető számlákon landolt.

A döntéshozók nem indokolták meg, hogy minek köszönhető a büntetés csökkentése, de az ország szabályai szerint ez nem is kötelességük. Najib – aki az első bebörtönzött miniszterelnök Malajzia történetében – 2022 augusztusában a szövetségi alkotmány biztosította lehetőséggel élve királyi kegyelemért folyamadott.

Hatalommal visszaélés és pénzmosás gyanúja miatt mindazonáltal még több büntetőeljárás is folyamatban van ellene.

A döntéshozó testület feje az államfői tisztségről szerdán leköszönt előző király, II. Abdullah volt.

A 70 éves Najib még mindig befolyásos a pártjában, az Egyesült Maláj Nemzeti Szervezetben (UMNO), amely az Anwar Ibrahim vezette egységkormány koalíciós partnere.

Rosmah Mansort, Najib feleségét 2022-ben egy napenergia-projekthez kapcsolódó korrupciós ügy miatt 10 évi börtönbüntetésre ítélték, és rekordmagasnak számító 205 millió dolláros pénzbírságot szabtak ki rá. Mansor fellebbezést nyújtott be a döntéssel szemben, és óvadék ellenében az eljárás végéig szabadlábon védekezhet.

Kiemelt kép: A korrupcióval gyanúsított Najib Razak volt malajziai miniszterelnök perének újabb tárgyalására érkezik Kuala Lumpurban 2019. szeptember 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Juszni)

Ajánljuk még