Időjárás

Óriási fordulatot vesz az időjárás – kiderül, mit hoz a zsákban Sándor, József, Benedek

Égő raklapok, lezárt határok, megbénított kikötők – Belgiumból érkező gazdák erősítették a holland blokádot

| Szerző: hirado.hu
Péntek este még bizonytalan volt, hogy az európai gazdatüntetéseken részt vevő belga (flamand) gazdák feloldják-e az északi-tengeri Zeebrugge kikötő blokádját. A flandriai gazdák a hollandiai megmozdulásokhoz csatlakozva közreműködtek a holland–belga határ átkelőinek lezárásában is – derül ki a La Libre Belgique című brüsszeli lap tudósításából.

A kontinens számos országában demonstráló gazdák elégedetlensége csütörtökön tovább fokozódott: több mint ezer traktoros vett részt egy nagyszabású tüntetésen az európai agrárpolitika ellen Brüsszelben, ahol európai uniós csúcstalálkozót tartottak.

A tüntetők és a rendőrség közötti kisebb feszültségek ellenére a gazdák akciója összességében zökkenőmentesen zajlott. Pénteken pedig

Hollandia-szerte forgalmi dugók, lezárt határok, megzavart elosztóközpontok jellemezték a pénteki napot,

amikor a Belgium északi részéből, Flandriából érkező gazdák is erősítették a holland termelők tiltakozó megmozdulásait – teszi hozzá a belga lap.

Holland–flamand összefogás

A gazdák lezárták a két ország közötti határátkelőket, és

csak óránként egy-két kamion áthaladását engedik át a blokádon.

A holland–belga határ közelében élő gazdák tiltakozásai ellátási problémákat okoztak az Albert Heijn szupermarketlánc belga üzleteiben. Csütörtök este a Jumbo (Woerden) és az Aldi (Groningen) üzletláncok elosztóközpontjait is rövid időre lezárták Hollandiában.

Belgiumban Antwerpen környékét és az ettől északra levő autópályákat bénították meg a flamand gazdák, az autópályák nehezen járhatók, kijárataik forgalmát szintén traktorok lassítják. A flamand gazdák pénteken újra megközelíthetetlenné tették Belgium északi-tengeri kikötője, Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat is. Az ország második legnagyobb tengeri kikötőjét keddtől két napra már zár alá vették.

Feloldanák a blokádot

A flamand gazdaszövetségek, a Boerenbond, az ABS és a Groene Kring vezetőivel folytatott konzultációt követően az akciók szervezői felszólították a kikötő blokádjában részt vevő gazdákat, hogy pénteken ismét függesszék fel az akciókat. Azt azonban még

nem tudni, hogy minden tüntető eleget tesz-e a felszólításnak.

A térségben mintegy kétezer teherautó akadt el, kiszabadításukra nagyszámú rendőri alakulatokat vettek be az illetékes kormányzó szerint.

A belga gazdák termékeikért méltányos átvételei árakat követelnek, kevesebb adminisztrációs terhet szeretnének, és nagyobb rugalmasságot a környezetvédelmi előírások alkalmazásában, illetve hogy a kormány ne kössön az ágazatot érintő, újabb szabadkereskedelmi megállapodásokat.

Kiemelt kép: Holland és belga gazdák raklapokat és autógumikat égetnek az uniós agrárpolitika elleni tüntetésen egy autópályán, a belga határnál levő hollandiai Hazeldonk közelében 2024. február 2-án (Fotó: MTI/EPA/ANP/Jeffrey Gröneweg)

Ajánljuk még