Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Újraindult a vonatközlekedés a Machu Picchuhoz

Újraindult a vonatközlekedés szerdán a Machu Picchuhoz, miután a híres 15. századi inka romváros megközelítését akadályozó tiltakozókkal sikerült megállapodásra jutni az új központi online jegyárusító rendszerrel kapcsolatban.

A vasútvonalat működtető PeruRail szerdai közleménye szerint a Machu Picchut érintő vasúti közlekedés, amely péntek óta szünetelt, részben már szerdán elindult, csütörtöktől pedig már ismét visszatérnek a Cuscóból induló, rendes menetrendszerinti forgalomhoz, amely a turistákat az ősi romváros melletti Aguas Calientesig szállítja.

A tiltakozások az elmúlt héten kezdődtek a tervezett új központosított jegykiadó rendszer miatt.

A tüntetők azért akadályozták a Machu Picchu megközelítését, mert attól tartottak, hogy az új jegykiadó rendszer, amelynek révén a kizárólagos jegyeladás a perui kulturális minisztérium által megbízott Joinnus, az egyik leggazdagabb perui gazdasági csoport tulajdonában lévő virtuális jegyértékesítési platformhoz kerül, árthat a helyi üzleti vállalkozásoknak.

Kapcsolódó tartalom

A demonstráció miatt turisták százai nem tudtak eljutni az Andokban lévő világhírű kulturális örökségi helyszínre. A blokádot végül egy kétoldalú megállapodással sikerült feloldani, amely átmeneti időszakot szabott meg az új platformra való áttérésben. Leslie Urteaga kulturális miniszter egy helyi rádióállomásnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy „tovább kell lépni a gazdaság fellendítéséhez”.

A perui kormány tíz napja azért indította el az új, „átlátható” jegyeladási rendszer bevezetését, mivel a világörökségi helyszín megőrzését felügyelő UNESCO arra figyelmeztetett, hogy túl sok jegyet adnak ki a Machu Picchura, ami túlzsúfoltságot okoz. A kormány adatai szerint 2023-ban a nem regisztrált jegyek piaca 1,8 millió dolláros (641 millió forintos) veszteséget okozott.

A kiemelt kép illusztráció. Machu Picchu (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még