Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Összecsaptak a rendőrökkel az elégedetlen gazdák az Európai Parlament épülete előtt

Zavargássá fajult az európai gazdák tüntetése Brüsszelben, a dühös tiltakozók az uniós csúcstalálkozó idején az Európai Parlament épülete előtt csaptak össze a rendőrökkel. Közben több tagállamban is folytatódtak a hetek óta tartó gazdatüntetések. Franciaországban a tiltakozások szervezői közölték: feloldják az országos blokádot, miután a kormányfő újabb intézkedéseket jelentett be a gazdák terheinek enyhítésére.

Hangos dudálással vonultak végig a tiltakozó gazdák Brüsszel utcáin szerda éjszaka. A traktoros menet résztvevői közül sokan Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból érkeztek.

„Ez egy sajátos lehetőség: közelednek az európai választások, a politikusok egyre idegesebbek. Szerintünk ez a megfelelő pillanat arra, hogy a tagállamok termelői összefogjanak, és az utcán adjanak hangot követeléseiknek” – vélte egy spanyol gazda.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrség hermetikusan lezárta az Európai Parlament épületét, ahol csütörtök délelőtt a tagállamok vezetői tanácskoztak. A tiltakozók az unió parlamentje előtt vertek tábort.

A csúcstalálkozó még el sem kezdődött, amikor a Luxemburg téren elszabadultak az indulatok.

A tiltakozók egy csoportja tojással dobálta meg az Európai Parlament bejártának épületét.

A téren autógumikból, szalmabálákból, kartondobozokból gyújtott máglyák lobogtak. A tüntetők egy szoborcsoportot is megrongáltak.

Az EU mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó gazdák tüntetnek az Európai Parlament brüsszeli épületénél 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A kivezényelt rohamrendőrök vízsugárral oltották a tüzeket, miközben a tömegből kövek és füstgránátok repültek feléjük. A feldühödött tüntetők délelőtt

megpróbálták ledönteni az Európai Parlament előtt felállított kordonokat.

A belga belügyminiszter közölte: a brüsszeli kormány a szabad véleménynyilvánítás és a párbeszéd híve, de a hatóságok megteszik a szükséges lépéseket. Délutánra sikerült némileg lecsillapítani az indulatokat, a rendőrök négy embert őrizetbe vettek.

Kapcsolódó tartalom

A gazdák elsősorban a túlzott bürokrácia és az EU-n kívüli országokból származó agrártermékek beáramlása ellen tiltakoznak.

Jóllehet a csütörtöki csúcstalálkozó napirendjén nem szerepelt az agrárpolitika, az ügyben nyilatkozó európai vezetők jogosnak vélik a gazdák aggodalmait.

A gazdák számíthatnak az európai támogatásra, jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, aki délután találkozott a tüntetők képviselőivel. Ursula von der Leyen közölte: a bizottság az egyes tagállamokkal közösen dolgozik azon, hogy megoldást találjon az ágazatot sújtó problémákra.

Közben Európa-szerte folytatódtak a tiltakozó megmozdulások: a görög termelők traktorokkal vonultak be az ország második legnagyobb városába, Szalonikibe.

Görögországban az elmúlt évek szélsőséges időjárása súlyos veszteségeket okozott az ágazatnak. A termelők szerint a kormány által nyújtott támogatás nem elég a talpra álláshoz.

Kapcsolódó tartalom

Franciaországban viszont a két legnagyobb mezőgazdasági érdekképviselet közölte: felfüggesztik az országos blokádot. A francia kormányfő ugyanis napközben újabb intézkedéseket jelentett be, például nagyarányú járulékcsökkentést ígért a gazdáknak. Franciaországban már két hete tartanak a tiltakozások.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tüntetők mikor oldják fel az autópályákon felállított útzárakat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Felgyújtott szalmabálák lángolnak az EU mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó gazdatüntetésen az Európai Parlament brüsszeli épületénél 2024. február 1-jén, az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozója idején. (MTI/EPA/Olivier Matthys)

Ajánljuk még