Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Nagyszabású sztrájk kezdődött Finnországban a kormány munkaerőpiaci reformtervei miatt

Nagyszabású sztrájk kezdődött csütörtökön Finnországban a kormány munkaerőpiaci reformtervei miatt, a munkabeszüntetés jelentős fennakadásokat okozott a mindennapi életben – közölte a YLE finn közszolgálati rádió.

A beszámoló szerint mintegy 300 ezren jelezték részvételüket a péntekig tartó tiltakozóakcióban.

A kétnapos sztrájk kiterjed egyebek között a postára, nagyobb iparvállatokra, Helsinki térségében a legtöbb napközit bezárták, s a légiközlekedés is akadozott.

A Finnair légitársaság már előzetesen figyelmeztetett, hogy csütörtökön és pénteken a munkabeszüntetések miatt mintegy 550 járatot kénytelenek törölni.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrség adatai szerint a Helsinki belvárosában található Senaatintori téren 13 ezer fős tömeg tüntetett. Antti Lindtman, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője a megmozduláson azzal vádolta a kormányt, hogy továbbra is befogja a fülét, bár – mint fogalmazott – a tüntetők követelései nem túlzók.

Finn szakszervezetek többnapos sztrájkra szólítottak fel Petteri Orpo konzervatív kormányának elfogadhatatlannak tartott reformelképzelései miatt, amelyek megvalósításuk esetében szerintük meggyengítenék a munkavállalói jogokat és megkurtítanák a társadalombiztosítási juttatásokat.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még