Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Az európai elit hazugságokkal bélyegzi meg a tüntető gazdákat az MCC Brüsszel szerint

Gazdatüntetést tartottak a csütörtöki EU-csúcsra időzítve Brüsszelben az unió elhibázott agrárpolitikája elleni tiltakozásul, a brüsszeli elit azonban ahelyett, hogy átgondolná korábbi döntéseit, hazugságokkal bélyegzi meg a tüntető gazdákat – írták az MCC Brüsszel közleményében.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája emlékeztetett: a Németországban kirobbant gazdatüntetések után a gazdatársadalom több nyugat-európai országban is tömegdemonstrációba kezdett. A tüntetések elérték az Európai Unió brüsszeli központját is. Csütörtökön a gazdák az Európai Tanács rendkívüli ülésével egyidejűleg több mint 1000 traktorral vonultak fel az európai negyedben – ismertették, hozzáfűzve, ezzel látványos üzenetet küldtek az európai döntéshozóknak.

Értékelésük szerint „a brüsszeli elit szemmel láthatóan nem tudja elfogadni, hogy ezúttal nem bújhat el elefántcsonttornyába, mivel az utcákon jön szembe velük a valóság”.

A nyugati fősodratú média a szokásos forgatókönyv szerint gyakran szélsőjobboldali jelzővel illeti a tüntetőket, és mindenáron politikai mozgalmak akciójaként akarja bemutatni azoknak a hétköznapi embereknek a megmozdulását, akik – miután más megoldás nem maradt – úgy döntöttek, hogy tüntetéseken állnak ki érdekeik mellett – tudatták.

Kapcsolódó tartalom

Egyes politikusok – például Daniel Freund német zöldpárti képviselő – álhírgyártásba kezdtek. A média bizonyos képviselői pedig az MCC Brüsszel befolyását „vizionáljak a tüntetések mögött”. Az állítás „természetesen minden valóságalapot nélkülöző képtelenség”. A valóság az: az MCC brüsszeli irodája azért dolgozik, hogy a brüsszeli elit által elhanyagolt, az európai emberek számára mégis égetően fontos témákat vessen fel Brüsszelben – emelték ki.

„Az MCC brüsszeli irodája nemcsak gondolkodik, hanem cselekszik is. (…) Az Európa-szerte 2024 elején kirobbanó tüntetések azt bizonyították, hogy helyesen mértük fel a helyzetet, amikor az agráriumot érintő, összeurópai társadalmi problémával is elkezdtünk foglalkozni”

– áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy – a brüsszeli elit „lekezelő hozzáállásával” szemben – az MCC Brüsszel „teljes mellszélességgel a gazdák pártján áll”. A közlemény szerint a továbbiakban is segítik, hogy a gazdaszervezetek képviselői eszmecserét folytathassanak.

„Az erőszakot semmilyen formában nem támogatjuk” – írták, hozzátéve, az MCC Brüsszel továbbra is azért küzd, hogy az uniós elit figyelmét felhívja az európai emberek valódi problémáira.

Kiemelt kép: Az Európai Unió agrárpolitikája ellen tiltakozó belga, francia, német és olasz gazdálkodók tartottak demonstráció Brüsszelben, az Európai Parlament előtti Luxemburg téren. Traktorokkal vonultak a belga fővárosba, megbénítva az uniós intézmények otthonát jelentő európai negyedet és környékét. 2024. február 1., Brüsszel (Fotó: hirado.hu)

Ajánljuk még