Időjárás

Kellemes, tavaszi idő várható, mutatjuk, meddig érdemes kihasználni

Brüsszelből jelentjük – megbénították a várost a traktoros tüntetések, körülzárták az Európai Parlamentet

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Miközben az Európai Unió tagállamainak csúcsértekezlete zajlik Brüsszelben csütörtökön és pénteken, amelyet az Ukrajnának irányzott 50 milliárd eurós támogatás odaítélése miatt hívtak össze, az Európa-szerte zajló gazdatüntetések az unió fővárosát is elérték. Habár az elmúlt hetekben is tartottak kisebb megmozdulásokat belga, olasz, ír és francia termelők részvételével, szerda este már traktorokkal érkeztek a belga fővárosba. A helyi sajtóban megjelent hivatalos információk 200 traktor érkezésével számoltak.

Az uniós csúcs lebonyolítása érdekében az Európai Tanács és az Európai Bizottság környékére a hatóságok nem engedték be a demonstrálókat, azonban az Európai Parlamentet és környékét körülzárták, az EU-s intézménynek helyet biztosító európai negyedben pedig teljesen megbénult a közlekedés.

Frissítés: A The Brussels Times legfrissebb beszámolója szerint ezer mezőgazdasági gép akadályozza a belga főváros működését.

„Körülbelül ezer traktor van a Luxemburg és a Schuman téren” – mondta a The Brussels Timesnak a brüsszeli város és az ixelles-i rendőrségi zóna szóvivője. „Az egész régiót tekintve körülbelül 1300-at számoltunk.”

A kora reggeli órákhoz képest történt fejlemény, hogy a gazdák egy 1871-ben készült történelmi szobrot is szétszereltek a Place du Luxembourg téren, és felgyújtották.

Több országból is érkeztek

Olaszországban ugyanaz történik a mezőgazdasággal, mint amit egész Európában látunk. Az uniós és a nemzetállami szabályozások nélkülözik a párbeszédet a termelőkkel, ezért nem tudunk olyan módon dolgozni, ahogyan kellene – mondta lapunknak Eleonora, az Európai Parlament előtti téren tartott demonstráció egyik olasz résztvevője. A termelő úgy látja, hogy a politika eddig nem segített a gazdálkodóknak, ezért a tiltakozásban látják az egyetlen esélyt arra, hogy meghallják őket.

„A ránk vonatkozó szabályokat dialógusnak kellene megelőznie a felek között, azokkal egyeztetve, akik a földeken dolgoznak, nem pedig az íróasztal felett meghozni a döntést” – fogalmazott, majd hozzátette: nem csak az olasz mezőgazdaságért küzdenek, hanem egész Európáért.

Egy, a lapunknak névtelenül nyilatkozó belga termelő pedig arról beszélt, hogy nem hagyják abba a tiltakozást. „Ha nem Brüsszelben folytatjuk a tüntetést, akkor az ország más területén fogjuk folytatni” – hangsúlyozta. A termelő elmondta, hogy hiába tettek rengeteget az elmúlt húsz évben a környezetvédelmi előírások betartásáért, a törvényhozók folyamatosan vezetnek be újabb szigorításokat.

„Ezenkívül pedig rengeteg agrártermék érkezik Belgiumba az unión kívüli országokból: Dél-Amerikából, Kanadából vagy Ausztráliából, miközben minket extra szabályokkal korlátoznak. És ez nem igazságos” – fejtette ki.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán agrárimport hatásáról szólva megjegyezte: ugyanúgy érzékelik a dömping okozta zavarokat, mint a keleti tagállamok. A helyzetükön pedig az sem segít, hogy az Európai Bizottság szerdán bejelentette: engedményt tesz az európai gazdálkodóknak azzal, hogy egyelőre nem vezetik be azt a szabályozást, amely kötelezővé tenné, hogy a termelőknek parlagon kell hagyniuk a szántőföldjük négy százalékát. A belga termelő úgy fogalmazott: ez csupán egy apró szelete a problémáiknak, érdemben nem változtat a helyzetükön.

A tüntetések kapcsán a The Brussels Times arról számolt be, hogy

a brüsszeli demonstrációk mellett a belga gazdaszervezetek számos további tüntetést hirdettek meg Belgium-szerte.

Mint írták, a vasárnap megkezdett autópálya-blokádok zavarják a forgalmat a belga főútvonalakon. Ezen kívül Belgium több nagyvárosában, Antwerpenben, Gentben és Genkben is tüntetésekre számíthatnak a lakók. Az akciók várhatóan jövő hét pénteken is folytatódnak Genkben, amikor 31 európai ipari miniszter és munkatársaik informális találkozójára kerül sor.

Kapcsolódó tartalom

A The Brussels Times cikkeit itt és itt olvashatja.

Kiemelt kép: Az Európai Unió agrárpolitikája ellen tiltakozó belga, francia, német és olasz gazdálkodók tartottak demonstráció Brüsszelben az Európai Parlament előtti Luxemburg téren. Az Európa Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozója idejére a gazdálkodók traktorokkal vonultak a belga fővárosba, megbénítva az uniós intézmények otthonát jelentő európai negyedet és környékét. 2024. február 1., Brüsszel (Fotó: hirado.hu)

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Az Európai Unió agrárpolitikája ellen tiltakozó belga, francia, német és olasz gazdálkodók tartottak demonstráció Brüsszelben, az Európai Parlament előtti Luxemburg téren. Traktorokkal vonultak a belga fővárosba, megbénítva az uniós intézmények otthonát jelentő európai negyedet és környékét. 2024. február 1., Brüsszel (Fotók: hirado.hu)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2024/02/DSC02998-1024x683.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még