Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Brüsszel megbénítására készülnek a gazdák az uniós csúcs idején

Nem csitul a gazdák elégedetlensége. Arra készülnek, hogy traktorokkal bénítsák meg Brüsszelt a csütörtöki uniós csúcstalálkozó idején. Tömegdemonstrációt is terveznek, amelyre több tagállamból, köztük Olaszországból is ezrével érkeznek a tüntetők. Mindeközben az Európai Bizottság arról döntött: újabb egy évre meghosszabbítaná az Ukrajnából behozott agrártermékek vámmentességét.

Kapcsolódó tartalom

Már tegnap, a reggeli órákban több kilométeres sorban vesztegeltek a kamionok az antwerpeni kikötő felé vezető úton. A tiltakozó gazdák traktorokkal zárták le az egyik forgalmas kereszteződést, ahol csak elvétve engednek át egy-egy járművet.

A tüntetők blokád alatt tartják Zeebrugge kikötőjét is, megbénítva ezzel az Egyesült Királyság felé tartó tengeri áruforgalmat. A traktorok a Brüsszel felé vezető autópályák kijáratait is eltorlaszolták. A hétfő óta tartó akciók egyre nagyobb káoszt és fennakadást okoznak az ország közlekedésében, de a gazdák nem adják fel.

Kapcsolódó tartalom

Békét és jólétet ígértek, háborúba és szegénységbe vezetnek” – hirdeti egy utánfutóra függesztett molinó, a belga főváros egyik utcájában.

A gazdák csütörtökön, az uniós csúcstalálkozó idején több száz traktorral akarják blokád alá vonni Brüsszelt.

Arra panaszkodnak, hogy az uniós környezetvédelmi előírások rendkívüli terhet rónak rájuk, miközben az EU-n kívülről beáramló agrártermékek a megélhetésüket fenyegetik.

Az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös-Piac, a Mercosur közötti kereskedelmi megállapodás karnyújtásnyira van, miközben 2022 nyara óta az Ukrajnából érkező mezőgazdasági árukra nem kell behozatali vámot fizetni.

Ezek a szabadkereskedelmi egyezmények nagy kárt okoznak nekünk, mivel elárasztják a piacainkat gyengébb minőségű termékekkel. Mi viszont – az uniós előírásokat betartva – drágábban termeljük meg ugyanazt, amit végül a dömping miatt alacsonyabb áron tudunk értékesíteni” – magyarázta egy állattenyésztő.

Kapcsolódó tartalom

A több országra kiterjedő tiltakozás máris érezteti hatását: az Európai Bizottság ugyan egy évre meghosszabbítaná az ukrán termékekre vonatkozó vámmentességet, ám ezúttal a korábbinál szigorúbb védőintézkedéseket javasol.

Az új, megerősített vészfék-mechanizmus értelmében azonnali korrekcióra van lehetőség, ha akár csak egy, vagy néhány tagállam piacát kedvezőtlen hatások érik – tehát akkor is, ha ez az uniós piac egészét nem érinti. Néhány „érzékeny” termék, például a cukor, a baromfi és a tojás esetében pedig automatikus védintézkedést javasolunk, amely az import átlagát a 2022-2023-as szinten rögzíti  és nem engedi növekedni ”– jelentette be a Bizottság alelnöke.

A csütörtöki csúcstalálkozóval egy időben Brüsszelben tömegdemonstrációt tartanak amelyre több országból, köztük Olaszországból is ezrével érkeznek az uniós agrárpolitikával elégedetlen gazdák.

Kapcsolódó tartalom

Ez nem a népek Európája, és nem a dolgozó embereké, a nagyvállalatok irányítják az Uniót, ezért tartunk most itt”– vélte egy olasz termelő.

Az olasz régiókban már csaknem két hete tartanak a tiltakozó megmozdulások. A szervezők közölték, hogy akár Rómába is bevonulnak a traktoraikkal, ha nem hallgatják meg követeléseiket.

Ajánljuk még