Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

A német költségvetés kálváriája: mire telik még egyáltalán Németországnak?

| Szerző: hirado.hu
A német szövetségi parlament, a Bundestag ezen a héten olyasmivel foglalkozik, amit már két hónappal ezelőtt be kellett volna fejeznie: a 2024-es szövetségi költségvetéssel. A szociáldemokratákból (SPD), Zöldekből és a szabad demokratákból (FDP) álló baloldali kormány okozta a késedelmet, mivel nem tudtak megegyezni a megszorításokról – írja a Deutsce Welle. Nehéz idők járnak Olaf Scholz kancellárra és kormányára: a német gazdaság a padlón, hatalmas lyuk tátong a költségvetésben, emellett állandó a civakodás a balliberális koalícióban.

A költségvetési tervezet mintegy 477 milliárd euró kiadással számol, ebből 39 milliárd euró új hitelfelvétel. Ez a német alkotmányban rögzített úgynevezett adósságfék által megengedett maximum, amely a hiteleket az ország gazdasági teljesítményéhez köti.

Kapcsolódó tartalom

Több mint 2400 milliárd eurónyi adósság

Az adósságféket 2009-ben vezették be, véget vetve a kormány azon gyakorlatának, hogy nagy összegű hiteleket vett fel, miközben a bevételek nem voltak elegendők. Az adósságféket eddig kétszer is felfüggesztették: egyszer a koronavírus-járvány idején, majd Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója után. Németország jelenleg több mint 2400 milliárd euróval (körülbelül 92 ezer milliárd forinttal) van eladósodva.

Christian Lindner német pénzügyminiszter, az FDP elnöke szerint a józan ész azt követeli, hogy visszaállítsák az adósságféket. Koalíciós partnerei, az SPD és a Zöldek viszont nem értenek egyet. Ők több hitelt szeretnének felvenni, az adósságféket pedig a „jövő fékjének” nevezik.

Kapcsolódó tartalom

Rengeteg beruházásra lenne szükség, de nem a németekhez megy a pénz

A portál cikke szerint az országban számos út, híd, vasútvonal és iskolaépület szorul javításra. Nem beszélve az országos lakáshiányról és a fejlesztésre váró digitalizációról, amelyet sokan Németország egyik legnagyobb gyengepontjának tartanak.

Több pénzre lenne szükség a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséhez és a gazdaság klímasemleges átalakításához is. A kormány 60 milliárd eurót különített el erre a célra egy eredetileg a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére szánt hitel átcsoportosításával.

Azonban a szövetségi alkotmánybíróság novemberben a pénzeszközök átcsoportosítása ellen döntött, és ezzel a kormány tervei meghiúsultak.

A katonai szektorban is hiány van. Mintegy 100 milliárd eurónyi új adósságot vettek a nyakukba 2022-ben, és azt a hadseregnek, a Bundeswehrnek juttatták, amely évek óta gyenge lábakon áll – írják a Deutsche Welle cikkében.

Ezt a pénzt új felszerelések vásárlására szánták. De ez nem lesz elég, hiszen az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat mostantól szintén a Bundeswehr különalapjából finanszírozzák.

A német kormány attól is tart, hogy esetleg az Egyesült Államok – Ukrajna legnagyobb finanszírozója – megszünteti az Ukrajnának nyújtott támogatását.

Szerintük ugyanis ez esetben az európaiaknak kellene közbe lepniük, és nekik kellene nagyobb részt vállalni Ukrajna finanszírozásában.

A szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek pedig éppen ezért akarják újra felfüggeszteni az adósságféket, hiszen szerintük még több hitel felvétele lenne a megoldás.

Kapcsolódó tartalom

A német gazdáknak megszorításokat, Ukrajnának még több pénzt adna a kormány

Hetek óta forrong Németország, a gazdák és a fuvarozók is az utcákra vonultak, tiltakozásul az őket érintő kormányzati döntések ellen.

Mint ismert, a német mezőgazdasági termelők azért kezdték el a tiltakozó akciójukat, mert az Olaf Scholz vezette kormány 480 millió eurót akar elvonni az agráriumból.

Pedig a megszorítások és a mindent elárasztó ukrán agrártermékek a gazdák szerint már most is a megélhetésüket fenyegetik.

A gazdák és a fuvarozók követelése a költségvetésből körülbelül 800 millió eurót tesz ki. Azt mondják, hogy nincs a német költségvetésben ennyi erre. Azonban Ukrajna támogatására több milliárd euró van, és körülbelül 700-800 millió euróba kerülne a berlini kancellária, Olaf Scholz irodájának felújítása.

Kapcsolódó tartalom

 2025-ben választásokat tartanak Németországban, és a jelenlegi kormánynak bőven van oka aggódni.

Ha a németek közvetlenül választhatnának kancellárt, akkor 28 százalékuk szavazna a CDU elnökére, Friedrich Merzre, és csak 21 százalékuk választaná Olaf Scholzot, a jelenlegi kancellárt – derült ki Németország legolvasottabb napilapja, a Bild megbízásából az INSA által elvégzett közvélemény-kutatásból nemrégen. Ez a legnagyobb különbség, amit az INSA közvélemény-kutató a 2021-es választások óta mért.

Mindennek oka a Bild szerint elsősorban a kancellár, másodsorban a hárompárti (szociáldemokrata, szabaddemokrata, zöld) kormánykoalíció, az úgynevezett „jelzőlámpa-koalíció” népszerűtlensége.

Forrás: Deutsche Welle

Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Ajánljuk még