Megrázó

Megöltek egy férfit egy józsefvárosi lakásban

A közösségi média „kezén vér szárad” Lindsey Graham szenátor szerint

A közösségi média „kezén vér szárad” – fogalmazott Lindsey Graham szenátor szerdán a Facebook, az Instagram, a TikTok, az X, a Snapchat és a Discord közösségi médiát üzemeltető vállalatok vezérigazgatóinak indulatoktól sem mentes kongresszusi meghallgatásán Washingtonban.

Lindsey Graham republikánus szenátor az Instagramot és Facebookot üzemeltető Meta elnök-vezérigazgatójához intézve szavait úgy fogalmazott, tisztában van azzal, hogy nem célzatosan teszik ezt, de a cég „terméke embereket öl meg”.

A politikus többek között utalt arra a tragikus esetre, amelyben

egy 17 éves fiatal, egy dél-karolinai választott képviselő fia a közelmúltban öngyilkosságot követett el egy az Instagramon működő zsarolócsoport miatt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a kongresszus jogalkotási lépésekkel korlátozza a dohány- és alkoholfogyasztást, valamint szabályozza a fegyverbirtoklást, addig a közösségi média törvényes védelmet élvez a felelősségre vonás alól.

Kapcsolódó tartalom

Dick Durbin demokrata szenátor, a felsőház jogi bizottságának elnöke statisztikákat idézve azzal szembesítette a cégvezetőket, hogy a fiatalok szexuális jellegű zsarolása, az úgynevezett „sextortion”, amelyben bűnözők fiatalkorúaktól fotókat és videókat csalnak ki, az elmúlt évben ugrásszerűen megnövekedett.

A meghallgatáson republikánus és demokrata szenátorok egyaránt kérdéseket tettek fel a közösségi média vezetőinek gyerekek internetes platformokon tapasztalható szexuális kizsákmányolásáról, illetve a gyermekek védelmében tett lépéseikről, ami időnként éles szóváltásokhoz vezetett.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója, Josh Hawley republikánus szenátor kérdésére reagálva az áldozatok hozzátartozói felé fordulva bocsánatot kért mindenért, amin a családoknak keresztül kellett menniük.

Emellett beszámolt arról, hogy vállalata az elmúlt 8 évben mintegy 30 olyan eszközt és forrást bocsátott a szülők rendelkezésére, amelyek segítséget nyújtanak, hogy gyermekük közösségimédia-használatát korlátozzák.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy a mentális egészség egy komplex kérdés, és tudományos kutatásokra hivatkozva azt állította, hogy nincs okozati összefüggés a fiatalok közösségi média használata és rossz mentális állapotuk között.

Kiemelt kép: Lindsey Graham szenátor, mellette Dick Durbin szenátor (Fotó: EPA/Tasos Katopodis)

Ajánljuk még