Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

WHO: Az UNRWA forrásainak megvonása katasztrofális következményekkel fog járni

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) forrásainak megvonása katasztrofális következményekkel fog járni a Gázai övezet lakóira – figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója.

„Egyetlen más szervezetnek sincs kapacitása arra, hogy a megfelelő mértékben segítséget tudjon nyújtani a Gázai övezet 2,2 millió lakójának” – hangsúlyozta a WHO igazgatója.

Tedrosz – utalással arra, hogy több ország is bejelentette az UNRWA támogatásának felfüggesztését – ezen döntések felülvizsgálatát szorgalmazta.

„Katasztrofális következményekkel fog járni a gázai övezeti lakosságra a különböző országok azon döntése, hogy felfüggesztik az UNRWA finanszírozását, amely szervezet ebben a krízishelyzetben a humanitárius segélyek legnagyobb szolgáltatója”

– sérelmezte Tedrosz.

Mint mondta, a WHO rendkívüli kihívásokkal szembesül, amikor egészségügyi ellátmányt kell vinnie a palesztinok lakta térségben működő kórházakba. „Heves harcokat jelentettek Hán-Júnisz kórházainak közelében, ami súlyosan akadályozza azt, hogy páciensek, egészségügyi dolgozók és az ellátmány eljuthasson az egészségügyi intézményekbe” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Felhívta a figyelmet arra, hogy a WHO munkatársai egyre súlyosbodó élelmiszerhiányról számolnak be, mind a páciensek, mind az egészségügyi dolgozók soraiban.

„Az éhínség veszélye magas, s minden egyes nappal növekszik, a szakadatlan ellenségeskedéssel és a korlátozott humanitárius hozzáféréssel”

– mondta. „Minden egyes ember, akivel csapatunk beszél, ennivalót és vizet kér” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

António Guterres ENSZ-főtitkár az UNRWA-t a gázai övezeti humanitárius erőfeszítések gerincének nevezte és felszólította az államokat, hogy „biztosítsák a szervezet életmentő tevékenységének folytatását”.

„A humanitárius rendszer kezd összeomlani a Gázai övezetben” – hangsúlyozta Guterres. „Rendkívül aggasztanak azok az embertelen körülmények, amelyekkel a Gázai övezet 2,2 millió lakója kénytelen szembesülni, miközben próbálnak túlélni az alapvető dolgok nélkül” – tette hozzá.

Ajánljuk még