Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Sticz László vezérőrnagy ünnepélyesen átvette az EUFOR Althea vezetését

Sticz László vezérőrnagy ünnepélyes keretek között átvette az EUFOR Althea, az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai missziójának vezetését szerdán Szarajevóban.

A rendezvényen résztvevő Novák Katalin köztársasági elnök az ünnepséget követően arra kérte a misszióban szolgáló magyar honvédeket, hogy legyenek példaképek, mutassák meg, hogy katonának lenni tisztesség, becsület és hazaszeretet.

Kiemelte: a világban zajló háborúk ráirányították a figyelmet arra, hogy képesnek kell lennünk akár önállóan is megvédenünk magunkat országként, nemzetként; de leginkább képesnek kell lennünk egy szövetségben megvédeni magunkat és egymást.

Szükség van a honvédség fejlesztésére, a védelmi készségek erősítésére, korszerűsítésére, valamint helyre kell állítani a honvédség presztízsét

– mutatott rá.

Novák Katalin hangsúlyozta: nagy büszkeség, hogy magyar parancsnoka lesz az EUFOR Althea missziónak.

Katonai parádé az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén a Szarajevó melletti Butmir katonai táborban 2024. január 31-én. Az első sorban Novák Katalin köztársasági elnök (j14), mellette férje, Veres István (j15), valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j13). (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: Magyarország puskaporos hordók szomszédságában fekvő ország. Közvetlen szomszédjában jelenleg az ukrán-orosz háború zajlik, ahogy korábban a délszláv válság okozta háború volt a szomszédságában.

Magyarországon és a világban is felismerték, hogy képesnek kell lenni megvédeni magunkat

– mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: felértékelődött a katonai képességek jelentősége, a honvédség fejlesztésének fontossága.

Emlékeztetett arra:

a Honvédelmi Minisztérium toborzási kampánya is a honvédség megerősítését célozza, hogy minél többen lépjenek katonai pályára akár önkéntesként, tartalékosként.

Magyarország veszi át az EUFOR Althea parancsnoki pozícióját, amely egy nagyon fontos misszió – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az ünnepélyes átadás-átvétel előtt a sajtónak szerdán a helyszínen.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter kiemelte: a misszió jelentősége abban rejlik, hogy közvetlenül járul hozzá a magyar emberek biztonságához. Hozzátette: Magyarország biztonsága a nyugat-balkáni országok stabilitásán is múlik.

Egyértelmű, hogy a veszélyek korában nemcsak keletre, a háborúra kell figyelnünk, hanem az illegális migráció útvonalára is – hangsúlyozta, hozzátéve: nem olyan régen a Nyugat-Balkánon komoly és véres háború dúlt, amelynek nyomai a mai napig érezhetők. Az itteni békét és stabilitást a misszió garantálja, nagy megtiszteltetés és büszkeség, hogy ezt egy magyar tábornok fogja vezetni – hangsúlyozta a miniszter.

Az EUFOR Althea egy 23 nemzet hozzájárulásából álló európai uniós katonai erőnek a vezetése

– mondta Sticz László a sajtónak szerdán a helyszínen.

Hozzátette: a mindennapok ennek a katonai képességnek a vezetéséből és irányításából állnak, ami Bosznia-Hercegovinában specifikusan kiegészül azzal, hogy a bosznia-hercegovinai vezetőket, az állami vezetőket, a katonai vezetőket meg kell ismerni, és velük együttműködve kell a feladatot végrehajtani.

A mandátum szerint az az EUFOR feladata, hogy minden erővel, katonai erővel és eszközeivel támogassa a bosznia-hercegovinai hatóságok és szervek munkáját.

Kiemelt kép: Helmut Habermayer vezérőrnagy, leköszönő parancsnok (elöl, b) átadja a zászlót Sticz László vezérőrnagynak, az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea új parancsnokának a misszió parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvétele napján a Szarajevó melletti Butmir katonai táborban 2024. január 31-én. Az eseményen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Ajánljuk még