Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Spanyol EP-képviselő: A spanyol igazságügyi rendszer teljes megsemmisítése zajlik Madridban

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Spanyolországban továbbra is forrnak az indulatok, amiért Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök kegyelemben részesítené a katalán szeparatistákat. Noha a spanyol igazságszolgáltatás jogerős ítéletet hozott korábban, a szeparatista Junts pártnak adott általános amnesztiával a miniszterelnök érvénytelenítené a bíróság döntését. A spanyol jogállamisági válság azonban nem aggasztja Brüsszelt.

„Amit ma Spanyolországban látunk az amnesztiatörvény kapcsán, az a teljes megsemmisítése az 1978 óta fennálló igazságügyi rendszernek. Se nem több, se nem kevesebb” – mondta Hermann Tertsch (ECR / Vox) spanyol európai parlamenti képviselő lapunknak. A politikus hangsúlyozta: Pedro Sánchez kormánya érvényteleníteni akarja a bíróság döntésének legitimitását, amely elítélte a 2017-es puccskísérlet szereplőit.

Kapcsolódó tartalom

Mi van mögötte?

Hermann Tertsch kifejtette, hogy az amnesztiatörvény nemcsak a 2017-es katalán függetlenedési kísérletre vonatkozna, hanem más bűncselekmények esetében is felmentené a radikális Juntshoz tartozó személyeket.

Az amnesztia olyan emberekre is kiterjedne, akik pénzmosásban, sikkasztásban, lopásban és terrorcselekményben is érintettek voltak.

A képviselő kiemelte: a spanyol kormány a hatalom megtartása érdekében akarja elfogadtatni a törvényt, mivel a parlamenti többség megtartásához szüksége van a szeparatista párt, a Junst hét parlamenti képviselőjének támogatására is.

Kapcsolódó tartalom

Hermann Tertsch szerint azonban az igazságszolgáltatás függetlensége már Pedro Sánchez első kormányának beiktatása óta megkérdőjelezhető: az alkotmánybíróságot és az ügyészséget a Spanyol Szocialista Munkáspárthoz (PSOE) kötődő emberekkel töltötték fel.

„Amit most Madridban látunk, az nem egy európai típusú folyamat, hanem dél-amerikai. Hugó Chávez (14 éven át Venezuela elnöke – a szerk.) is így vette át az irányítást az állam intézményei felett” – hangsúlyozta.

Sérülékeny kormánykoalíció

Arra vonatkozóan, hogy a Junts mandátumait megszerző politikusok hogyan indulhattak a parlamenti választásokon, a Vox képviselője emlékeztetett: noha ők is részesei voltak a 2017-es katalán függetlenedési kísérletnek, mivel elfogadták a bírósági eljárást és az ítéletet, Sánchez kegyelemben részesítette őket.

„Ez megkérdőjelezhető ugyan, de törvényes döntés volt a miniszterelnöktől. Azonban az amnesztia kiterjesztése egy olyan csoportra nézve, akik Spanyolország egysége és az alkotmány ellen cselekednek, teljes őrültség” – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Hermann Tertsch szerint a legnagyobb problémát mégis a spanyol néppárt (PP) jelenti a jelen helyzetben. A képviselő úgy látja, hogy a néppárti politikusok részt vesznek ugyan az államcsíny elleni tüntetéseken, de közben Pedro Sánchezék politikáját erősítik.

A baloldali kormány azonban továbbra is sérülékeny marad, mivel a hét pártból álló kormánykoalícióban az olyan kis pártok, mint a Junts (7 mandátum) és a Bildu (6 mandátum) a szavazatuk megvonásával zsarolhatják.

Brüsszel félrenéz

Brüsszel eurómilliárdokat küld Spanyolországba, amiről senki nem tudja, hogy mire használják fel, de senki nem emeli fel a szavát – mondta a képviselő arra válaszolva, hogy elképzelhető-e, hogy Brüsszel eljárást indít Madriddal szemben. Meglátása szerint azonban a júniusi európai parlamenti választások változásokat hozhatnak, mivel a legnagyobb valószínűséggel a jobboldali erők (ID, ECR) és az Európai Néppárt (EPP) együttesen megszerezhetik a parlamenti többséget.

„A választások legnagyobb nyertese a néppárt lesz, de az Európai Parlament története során először fordulhat elő, hogy alternatív többség alakuljon ki” – emelte ki.

Kapcsolódó tartalom

Tertsch szerint az EPP-nek ezidáig megvolt a kifogása arra, hogy miért működik együtt a szocialistákkal. Szerinte az EPP eddig arra hivatkozott, hogy így akadályozzák meg a parlament további balra tolódását.

A képviselő azt is elmondta, hogy amennyiben a jobboldali erők szereznek többséget a júniusi uniós választásokon, kezdeményezni fogják a jogállamisági eljárás megindítását a spanyol kormánnyal szemben.

A spanyolországi politikai válságról Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője is beszélt az M1-en. A szakértő elmondta, hogy jelenleg olyan kérdéseket próbálnak átvinni a spanyol parlamentben, amelyeket más országokban nem fogadnának el. „A jogállamiság tekintetében kettős mérce érvényesül. Az unió bizonyos kormányok tekintetében felemeli a szavát, másoknál meg nem, mint például Spanyolország vagy az új lengyel kormány esetében, amelyek jelentősen sértették a jogállamiság elvét, és közben az Európai Bizottság csendben van. A jogállamiságról már korábban is sokan azt gondolták, hogy politikai fegyver, ez most megerősítésre került” – hangsúlyozta.

Kiemelt kép: A katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító jogszabály ellen tüntetnek Madrid központjában, 2023. november 18-án, egy nappal azt követően, hogy a spanyol parlament jóváhagyta Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök újabb négy évre történő kinevezését. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado)

Ajánljuk még