Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Lavrov: Volodimir Zelenszkij békeformulája ultimátumot jelent Moszkva számára

Ultimátumot jelent Oroszország számára a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által előterjesztett „békeformula” - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy, a BRICS-államok vezetőinek személyes képviselőivel (serpákkal) szerdán tartott moszkvai találkozóján.

Az Egyesült Államok és szövetségesei a hírhedt Zelenszkij-formulát(…) erőltetik, és úgy próbálják bemutatni a nemzetközi közösségnek, mint a rendezés egyetlen lehetőségét. Az, hogy ez a lehetőség nem más, mint ultimátum Oroszországnak, hogy egyszerűen kivitelezhetetlen, és nem válik becsületére azoknak, akik külpolitikai döntéshozóként és hatékony irányítóként próbálják magukat feltüntetni, mindenki számára világos” – mondta Lavrov.

Kapcsolódó tartalom

Rámutatott: Kína, Brazília és Dél-Afrika kezdeményezéseire az ukrajnai rendezésben nincs szüksége a Nyugatnak.

Megkérdeztem azokat, akik részt vettek a békeformuláról rendezett davosi találkozón, hogy a világ többsége ezekre a kezdeményezéseire mennyi figyelmet fordít. Azt mondták nekem, hogy semmi figyelmet nem kapnak. Nincs szükségünk kezdeményezésekre tőlük, egyáltalán nincs szükségünk semmire tőlük, csak arra, hogy eljöjjenek, beüljenek és megszámolják őket, majd egy új rekordszámot mutassanak be a világnak. Mindezt a Zelenszkij-féle békeformula aktívumába fogják felírni” – hangoztatta.

A miniszter úgy vélekedett, hogy ez a sajátjuktól eltérő véleménnyel szembeni teljes tiszteletlenség és annak semmibevétele.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Sputnik rádiónak nyilatkozva megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte, hogy Josep Borrell európai uniós külügyi főképviselő a francia l’Obs című lapban kedden megjelent cikkében hibának nevezte az Oroszország és Ukrajna közötti megbékélés lehetőségét. Úgy vélekedett, hogy ez a gondolat csak nagyon nehezen foganhat meg egy diplomata fejében, mivel ellentmond a diplomáciai munka lényegének.

Kapcsolódó tartalom

Az Ukrajna győzelme az európai biztonság legjobb garanciája című cikkében Borrell hangot adott azon álláspontjának, hogy az Oroszországgal való megbékélési kísérletek ma ugyanolyan elhibázottak, mint a háború 2022-es kezdetén voltak. Azt írta, hogy Európának ehelyett fel kell szerelnie Ukrajnát a területének felszabadításához szükséges eszközökkel, beleértve a nagy hatótávolságú rakétákat és más fejlett rendszereket, és el kell köteleznie magát amellett, hogy mindent meg fog tenni, „ami csak szükséges lesz”, hogy Ukrajna győzni tudjon.

A mi segítségünkkel Ukrajna a történelem szemétdombjára küldheti Oroszország birodalmi ambícióit. Ennek kell vezérelnie tetteinket és gondolatainkat” – írta Borrell.

Ajánljuk még