Gyász

Elhunyt Gát György

Sztrájkot hirdetett csütörtökre a német repülőterek biztonsági személyzete

Sztrájkba lép csütörtökön a nagyobb német repülőterek biztonsági személyzete – jelentette kedden a Hessischer Rundfunk közszolgálati médium a szolgáltató ágazatok dolgozóit képviselő Verdi (ver.di) szakszervezetre hivatkozva.

Várakozások szerint az egynapos munkabeszüntetés megbénítja majd a légiközlekedést Németország nagy részén, tekintettel arra, hogy a biztonsági kapuk nem fognak működni az utasok, csomagok és a repülő személyzet ellenőrzését végző dolgozók sztrájk miatt. A sztrájk a csütörtök reggeli óráktól éjfélig tart majd.

A Verdi, amely a repülőtereken dolgozó – magasabb bérekért sztrájkoló – mintegy 25 ezer biztonsági őrt képviseli, egyelőre nem reagált a dpa német hírügynökség megkeresésére. A repülőtéri biztonsági személyzet tavaly márciusban is sztrájkba lépett, akkor a munkakörülmények javítása végett.

Kapcsolódó tartalom

Németországban az utóbbi napokban a közlekedési ágazatot érintő több sztrájk is volt. Hétfőn ért véget egy nagyszabású, hatnapos sztrájk, amelyet a német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) kezdeményezett a Deutsche Bahn állami vasúttársasággal november óta folyó bérvitában. A regionális tömegközlekedési vállalatok dolgozói pedig várhatóan pénteken tartanak sztrájkot.

A kiemelt kép illusztráció. Müncheni repülőtér (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

Ajánljuk még