Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Számszeríjjal fenyegetőzve próbált behatolni egy lakásba, a rendőrök lelőtték a férfit

Londonban lelőttek kedden a rendőrök egy férfit, aki számszeríjjal fenyegette őket. A kedd esti részletesebb tájékoztatás szerint a férfinél a számszeríjon kívül több vágó- és szúrófegyver is volt.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint a 30 év körüli férfi, akinél a számszeríj mellett más fegyverek is voltak, a brit főváros központi negyedében lévő Southwark kerületben megpróbált erőszakkal behatolni egy lakásba, és azzal fenyegetőzött, hogy a lakók életére tör.

Kapcsolódó tartalom

A férfi a kiérkező rendőrjárőrt is megfenyegette.

A helyszínre hívott fegyveres rendőri osztag érkezése után a férfi behatolt a lakásba, és a rendőrök ekkor lelőtték.

A rendőrség és a kiérkező mentők elsősegélyben részesítették a sérültet, aki azonban a helyszínen meghalt – áll a Scotland Yard beszámolójában.

Az incidens során a lakásban tartózkodók közül ketten könnyebben megsérültek.

Az ügyben – ahogy ez halálos végű rendőri fegyverhasználat esetén kötelező – vizsgálatot indított a rendőri magatartási normákra felügyelő független hatóság (Independent Office for Police Conduct, IOPC).

A testület kedd este közzétett első beszámolója szerint a rendőrök kétszer lőttek rá a fegyverekkel fenyegetőző férfira, aki golyóálló mellényt viselt ugyan, de ennek ellenére életét vesztette. A IOPC tájékoztatása szerint a férfinél a számszeríj mellett egy kést, egy kardot és egy fejszét is találtak.

A testület megerősítette, hogy a helyszínre először kivonult rendőrjárőrt a férfi fegyvereivel megfenyegette. Nagy-Britanniában – ahol a nem kommandós vagy nem terrorelhárító feladatokra kiképzett, utcai járőrözést végző rendőröknél hagyományosan nincs tűzfegyver – rendkívül ritkán, évente átlagosan egyszer fordul elő halálos végű rendőrségi fegyverhasználat, és alig van példa rendőrök elleni fegyveres támadásra is.

Kapcsolódó tartalom

A legutóbbi súlyos incidens tizenkét évvel ezelőtt történt, amikor Manchesterben két fegyvertelen rendőrnőt lőtt agyon egy férfi, akit már két korábbi gyilkosság miatt köröztek. Az elkövetőt 2013-ban tényleges életfogytiglani börtönre ítélték.

Ehhez mérhető súlyosságú rendőrgyilkosság előzőleg 1966-ban történt, amikor körözött bűnözők három rendőrt lőttek agyon Londonban. E bűncselekmény egyik elkövetője börtönben halt meg, a másik 48 évet töltött rács mögött, de 2014-ben, 78 éves korában feltételesen szabadlábra helyezték.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még