Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Németországban több ezer antiszemita bűncselekményt követtek el a Hamász támadása óta

Szégyenteljesen magasnak nevezte a németországi antiszemita bűncselekmények számát a szövetségi kormány egyik tagja. A Hamász irzaeli terrortámadása óta 2250 ilyen jellegű bűntettet követtek el. A hétvégén például ismét megrongálták Lipcsében a holokausztáldozatok képeit.

Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója szerint Lipcsében a holokauszt-emlékkiállítás vált a vandalizmus célpontjává. Az áldozatok képeit rongálták meg zöld, illetőleg fekete festékkel. A kárt 1500 eurósra becsülik.

Szombaton volt a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. Ezen a napon is voltak palesztinbarát tüntetések, a berlini belvárosban 2500-an vonultak végig. Noll Katalin hangsúlyozta: a tüntetésen a rendőrség nagy erőkkel, 470 fővel volt jelen.

Kapcsolódó tartalom

„Szakértők szerint az antiszemita megnyilvánulások mindig is jelen voltak Németországban. Tavaly nyáron például Grünewald állomásán Dávid-csillagot, illetőleg Izrael-feliratot véstek az emlékfalra. A Hamász Izrael elleni terrortámadása óta országszerte megszaporodtak az antiszemita bűncselekmények. Würzburgban például letörték a zsidó származású lakosság elhurcolásának emlékművének egyik darabját. A jelenségről a Frankfurter Allgemeine Zeitung is beszámolt. Azt írták, hogy a zsidó származású lakosság nem érzi magát biztonságban Németországban. Ezt a bűnügyi rendőrség adatai is alátámasztják. Megváltozott a zsidó származású emberek élete. Kerülik a tömegrendezvényeket, nem beszélnek nyilvános helyen héberül, a zsinagógákat pedig a rendőrség külön védelem alá helyezte” – számolt be róla Noll Katalin.

Ismertette az INSA közvélemény-kutató intézet felmérését. Eszerint Olaf Scholz kancellár népszerűsége tovább romlott, markánssá vált a különbség Friedrich Merz és közte.

Kapcsolódó tartalom

Előbbi 21 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 28 százalékon áll.

A német szövetségi kormány munkájával a megkérdezettek 78 százaléka, Olaf Scholzcal pedig 70 százalék elégedetlen. A pártok sorrendje nem változott, továbbra is a CDU–CSU-szövetség áll az élen, 31 százalékkal, a második helyen a bevándorlásellenes tüntetéseket szervező Alternatíva Németországért (AfD), a harmadik helyen pedig a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) áll 14 százalékos támogatottsággal – mondta Noll Katalin, a közmédia berlini tudósítója.

Kiemelt kép:  Palesztinokat támogató tüntetők Berlinben 2023. november 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még