Aktuális

Késes támadás ért Londonban egy iráni ellenzéki újságírót

Könnygázzal és vízágyúval oszlatott fel egy ellenzéki tüntetést Srí Lankán a rendőrség

Srí Lankán a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatott fel kedden egy ellenzéki tüntetést, miután az emberek utcára vonultak a megélhetési költségek ugrásszerű növekedése miatt, hogy a Ranil Vikremeszinghe elnök vezette kormányzat politikája ellen tiltakozzanak.

A főként ellenzéki tüntetőkből álló demonstráló tömeg a fővárosban, Colombóban gyűlt össze, ahol a korábbi adóemelések, a villanyáram- és üzemanyagáremelésekkel összefüggésben a lakosság megsarcolásával vádolták meg a kormányt.

Kedden korábban legalább két bíróság is megtiltotta, hogy a tüntetők az elnöki hivatal, a pénzügyminisztérium és a központi bankhoz vezető utakon vonuljanak fel, ehelyett a fővárosban két területet jelöltek ki a tiltakozásra.

„A kormány nem foglalkozik az emberek szenvedéseivel és azzal sem, hogy képtelenek magukról gondoskodni” – mutatott rá a tüntetés egyik fő okára Szarath Fonszeka parlamenti képviselő, a keddi demonstráció egyik résztvevője.

Kapcsolódó tartalom

„Az emberek már nem tudják a számláikat befizetni, vagy megvásárolni a gyermekeik számára szükséges iskolaszereket” – tette hozzá Fonszeka, aki szerint a szigetországban élőknek „sarkukra kell állniuk” a novemberi elnökválasztáson és az ellenzékre kell szavazniuk, ha változást akarnak.

A történetének legsúlyosabb gazdasági, társadalmi és humanitárius válságával szembesülő Srí Lankán novemberben tartanak elnökválasztást. Az ellenzék közölte, hogy a következő hetekben több országos tüntetést is terveznek.

Kiemelt kép: EPA/Chamila Karunarathne

Ajánljuk még