Aktuális

Az ukrán elnök leváltotta a védelmi tanács titkárát

Kiakadt Kirk kapitány, amiért cenzúráznák Brüsszelben a Star Treket

| Szerző: hirado.hu
Felháborodását fejezte ki William Shatner filmszínész, akit többek között Star Trek című népszerű sci-fi-sorozat Kirk kapitányaként lett közismert, amiért az Európai Unió bürokratái gendersemlegessé cenzúráznák a filmsorozat bevezető szövegét.

Keményen szidalmazta az Európai Unió képviselőit William Shatner filmszínész, akit többek között a Star Trek című népszerű sci-fi-sorozat sorozat Kirk kapitányaként lett közismert. Shatner amiatt háborgott, hogy a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete cenzúrázni akarja a Star Trek-sorozat ikonikus bevezetőjét – közölte a The Daily Wire amerikai hírportál.

Kapcsolódó tartalom

A végső határon is túlmentek

A „nemi alapú nyelvezet” ellen küzdő, buzgó brüsszeli bürokraták egy olyan angol kifejezésbe kötöttek bele, amely – teljesen más jelentéstartalommal – tartalmazza a man, avagy a férfi szót. „Az űr a legvégső határ. Ennek végtelenjét járja az Enterprise csillaghajó, melynek feladata különös új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett.”

Mivel a bevezető szöveg utolsó szavai („where no man has gone before”) tartalmazzák a man, avagy a férfi szót,

a testület két helyen is megváltoztatná az eredeti szöveget.

Például a no man kifejezést a no one-ra fordítanák (a változtatás nem fordítható le, nyelvünkben nincsenek a szavaknak különböző nemű alakjai – a szerk.)

Felkészül: Neil Armstrong?

„Miért a Star Trekkel kellene kezdeni?” – kérdezte a színész, ironikusan javasolva a Magna Charta vagy Shakespeare cenzúrázását. A The Daily Wire cikkéhez hozzászólva az X-en posztoló egyik olvasó kifakadt: vajon

nem tervezik-e legközelebb Neil Armstrong szavait is cenzúrázni?

Mint ismert Neil Armstrong volt az első ember, aki 1969-ben a Holdra lépett. A híres mondatban, mely akkor hangzott el, amikor az űrhajós megtette az első lépést az égitest felszínén („Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek – One small step for man, one giant leap for mankind”) szintén szerepel a man szó. „Vajon eltörlik az ő szavait is a férfi szó használata miatt? Esztelen időket élünk!” – írta.

Kiemelt kép: William Shatner (Kirk kapitány) a Star Trek tévéfilmsorozatban (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még