Fontos

Orbán Viktor: Elítéljük az Izrael elleni támadást, imádkozunk az izraeli népért

Görögország megválik feleslegessé vált lőszereitől, hogy azokat Ukrajnának adhassák

Görögország értékesítheti feleslegessé vált, illetve lejáró szavatosságú lőszereit, hogy azokat Ukrajnának adhassák – közölte kedden Níkosz Déndiasz görög védelmi miniszter a Real Fm rádiónak adott interjújában.

A miniszter azokat az értesüléseket kommentálta, amelyek szerint Washington fegyvereket kért Ukrajna számára az athéni vezetéstől egyfajta ellentételezés gyanánt az ötödik generációs F-35-ös harci repülők szállításáért.

„Az Egyesült Államok többször kért minket a felesleges lőszerek átadására Ukrajnának. Vannak lőszerek, amelyeknek szavatossági ideje belátható időn belül lejár, vagyis eladhatjuk őket, de valamikor pótolnunk kell őket. Ez nagy bevételt fog jelenteni a görög fegyveres erőknek, amire szükségünk is van” – mondta Déndiasz.

Kapcsolódó tartalom

A tárcavezető „több tízmillió euróra” becsülte a bevételt, amely a lőszerek eladásából származhat.

A Pentapostagma.gr görög hírportál korábban azt közölte, hogy az Egyesült Államok 50 ezer 105 milliméteres, 20 ezer 155 milliméteres és ötezer 203 milliméteres lövedéket tervez vásárolni Görögországtól, hogy ezzel feltöltsék az ukrán hadikészleteket. A tárgyalások végső fázisban vannak, a görög fél pedig 47 millió dollárt (17 milliárd forint) kért a harceszközökért.

Kiemelt kép: Nikosz Déndiasz görög védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még