Időjárás

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

A demokraták Iránt okolják az amerikai katonák haláláért, hogyan fog válaszolni az Egyesült Államok?

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden amerikai elnök minden eddiginél egyértelműbben Iránt teszi felelőssé három amerikai katona haláláért, és mérlegeli, hogy milyen következményekkel kell számolnia az országnak.

A szíriai határhoz közeli jordániai bázison történt hétvégi robbanás olyan pillanat volt, amitől a Biden-kormányzat az izraeli–Hamász háború kezdete óta rettegett. Október 7. óta először veszítettek amerikai katonákat a régióban, amellyel azonnal nyomás nehezedett a Fehér Házra.

Donald Trump, aki várhatóan Joe Biden kihívója lesz az idén tartott választásokon, az amerikai elnökre hárította a felelősséget.

Kapcsolódó tartalom

Joe Biden olyan megoldást szeretne, amely elég erőteljes, hogy elrettentsék a további támadásokat, viszont nem gerjesztik tovább a konfliktust az amúgy is parázsló közel-keleti régióban – közölte két neve elhallgatását kérő tisztviselő.

Hétfőn a Fehér Ház megismételte egy nappal korábbi ígéretét, miszerint válaszolni fog a támadásokra, de arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem fog elhamarkodottan cselekedni.

„Nem törekszünk újabb háborúra. Nem törekszünk az eszkalációra. De feltétlenül megtesszük, amit szükséges”

– mondta John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője a Fehér Ház tájékoztatóján újságíróknak, hozzátéve, hogy az esetleges válaszlépésnél figyelembe fogják venni, hogy ezek a Teherán által támogatott csoportok amerikai katonák életét oltották ki.

Kapcsolódó tartalom

Az elnök hétfőn távol maradt a nyilvánosságtól, miután egy nappal korábban egy kampányrendezvényen röviden beszélt az újságírókkal, ahol kifejezte gyászát a veszteség miatt, és megtorlást ígért. A két amerikai tisztviselő szerint nem valószínű, hogy Biden ezen túlmenően sokat mondana nyilvánosan, amíg nem születik döntés.

Biden igyekszik elkerülni, hogy az Egyesült Államokat újabb közel-keleti háborúba rángassák bele,

utasította adminisztrációját, hogy dolgozza ki a katonai lehetőségeket válaszul a hétvégi támadásra. Az ügy viszont rendkívül kockázatos, könnyen tovább gerjesztheti az indulatokat a Közel-Keleten.

Az elmúlt hetekben a Fehér Ház légicsapások sorozatát rendelte el a jemeni húszi fegyveresek ellen, miközben óvatosan figyelte az iraki, iráni és pakisztáni robbanások következményeit. Biden adminisztrációja pedig egyre elkeseredettebb Izrael gázai háborús magatartása miatt, miközben amiatt is aggódnak, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás elapad.

Kapcsolódó tartalom

Biden igyekszik elkerülni, hogy az Egyesült Államokat újabb közel-keleti háborúba rángassák bele.

A Pentagon számára az asztalra került lehetőségek között szerepel a tisztségviselők szerint: csapást mérni iráni személyi állományra Szíriában vagy Irakban, illetve iráni haditengerészeti eszközökre a Perzsa-öbölben.

Az iráni kormány a maga részéről azt sugallta, hogy egy magát Iránt ért csapás vörös vonalat jelentene. A tisztviselők szerint amint az elnök zöld utat ad, a megtorlás valószínűleg a következő napokban kezdődne meg, és hullámokban érkezne számos célpont ellen.

Jeremy Bash, a CIA és a Pentagon volt vezérkari főnöke szerint Biden még egy választási évben sem kerülheti el a nemzetközi kihívásokat.

Van egy olyan érzésem, hogy az eddigi elrettentő intézkedéseinket Teherán nem úgy fogadta, ahogy reméltük, így az eszkaláció elkerülhetetlen”

– mondta.

Nincs elnök, akinek ne lenne valamilyen külföldi válság „a tányérján”, de a számok gyorsan összeadódnak Biden esetében. És különösen a közel-keleti konfliktus húzta le a népszerűségi mutatóit.

Forrás: Politico

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A palesztinokat támogató jemeni síita húszi felkelők egyike amerikai zászlót tapos az amerikai fegyveres erők húszi katonai célpontok ellen végrehajtott légicsapásai elleni tiltakozáson Szanaában 2024. január 29-én (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

Ajánljuk még