Aktuális

Meghalt az egyik utolsó vastüdőben élő ember

Szijjártó Péter egy fontos dolgot szögezett le az ukrán külügyminiszternek a tárgyalások elején

| Szerző: hirado.hu
Ungváron tárgyal hétfőn a magyar és az ukrán külügyminiszter. Szijjártó Péter a tárgyalások elején egy fontos dologra emlékeztette az ukrán felet – derült ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára feltöltött videóból.

„Szeretném az elején gyorsan leszögezni, hogy Magyarország kormánya, soha nem kért semmi olyan jogot a kárpátaljai magyarság számára, amely 2015 előtt ne létezett volna. Tehát én most olyan kéréseket fogok itt előterjeszteni, amelyek teljesítése esetén visszatérnénk a 2015-ös jogokhoz” – szögezte le a tárgyalások elején Szijjártó Péter.

Mint ismert, hétfőn Ungváron tárgyal a magyar és az ukrán külügyminiszter. Előbbi a találkozó előtt a közösségi oldalán azt írta:

a kormány szeretne javítani Ukrajna és Magyarország együttműködésén.

A tárgyaláson a kárpátaljai magyar közösség jogainak helyreállítása mellett szó lesz Ukrajna támogatásáról, valamint a két külügyminiszter előkészíti Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját.

Kapcsolódó tartalom

A magyar–ukrán viszony fagyos, ugyanis

Kijev 2014 óta a kárpátaljai magyarok jogfosztásán dolgozik.

Tíz év alatt egy sor olyan jogszabályt fogadtak el, ami a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozta.

2017-ben pedig olyan oktatási törvény lépett életbe, ami ellehetetlenítette az anyanyelvi tanítást a magyar iskolákban. A magyar kormány többször figyelmeztette a kisebbségi jogokra Kijevet, de csak látszatintézkedésekre volt hajlandó.

Egyre gyakoribbak a magyarok ellen elkövetett nacionalista támadások.

2018-ban felrobbantották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodáját is.

Kapcsolódó tartalom

„Nem érdemes udvariaskodnunk, a helyzet az, hogy évek óta gyötrik az ott élő magyarságot, a nekünk kulcskérdést jelentő iskoláinkat folyamatosan vegzálják, gyakorlatilag be akarják őket zárni, vagy át akarják alakítani ukrán iskolákká, és megtagadják az ott élő magyaroktól a magyar nyelv használatának, iskolai használatának jogát” – mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

Feszült a viszony Ukrajna EU-csatlakozása, a Kijevnek küldött EU-s pénzügyi támogatások és fegyverszállítások, illetve az ukrán gabona uniós piacra engedése miatt is.

Eközben Brüsszel nyomást helyez Magyarországra, hogy támogassa ezeket.

Szijjártó Péter viszont decemberben közölte: Magyarország nem enged a zsarolásnak.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még