Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Elkezdődött a belgrádi iskolai lövöldöző szüleinek pere

Megkezdődött a tavaly belgrádi iskolai ámokfutással vádolt fiú szüleinek pere hétfőn Belgrádban.

A fiú kilenc osztálytársát és az iskolaőrt lőtte le egy belgrádi általános iskolában 2023. május 3-án. Mivel a fiú a bűncselekmény elkövetésének időpontjában 13 éves volt, a szerbiai törtvények szerint büntetőjogi felelősségre nem vonható. A fiú pszichiátriai megfigyelés alá került. Apját a biztonság súlyos veszélyeztetésével, anyját pedig illegális fegyverbirtoklással vádolják. Mindkét szülő tagadja bűnösségét.

Az apa akár 12 év börtönbüntetésre is számíthat, a vádirat szerint ugyanis ő tanította meg fiának a fegyverhasználatot, rendszeresen jártak lőtérre.

A férfi ugyan rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, de a fegyvereket nem tárolta az előírt biztonsági szabályok szerint.

A vádlottak között van annak a lőtérnek a tulajdonosa is, ahol a fiú és apja rendszeresen gyakorolt, illetve az egyik ottani oktató. A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlik az ügyész kérésére, aki a kiskorú áldozatok és a szintén kiskorú elkövető érdekeire hivatkozva kérte ezt.

Az iskolai mészárlás helyszíne még mindig zárva van, az áldozatok szülei remélik, hogy emlékhelyet alakítanak ki a tanteremben, ahol meggyilkolták a gyerekeket.

Kapcsolódó tartalom

Egy ideig az egész iskola zárva tartott, arról is híreket lehetett hallani, hogy lebontják, és emlékművet állítanak a helyére. A történtek után sok diákot más iskolába írattak át a szülei.

Az iskolai ámokfutást követő éjszakán egy 20 éves fiatal a Belgrádhoz közeli Mladenovacon lőtt rá járókelőkre gépkarabéllyal, megölve nyolc embert.

A két mészárlás megrázta Szerbiát, és tömegtüntetésekhez vezetett.

A két esetet követően a szerb kormány több intézkedést hozott. Egyebek mellett fegyverleadási amnesztiát hirdettek, amelynek során az ország polgárai több mint százezer fegyvert és lőszert adtak le. Emellett Szerbia minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezettek be, és megkezdték a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának 14-ről 12 évre történő csökkentését.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után a civil lakosságnál is rengeteg fegyver maradt, a médiában közölt adatok szerint Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut.

Kiemelt kép: lerótták kegyeletüket az áldozatok előtt az emberek a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskola közelében 2023 májusában (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Ajánljuk még