Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Elfogták a két férfit, akiket az isztambuli misén történt lövöldözéssel gyanúsítanak

A török hatóságok tegnap estére elfogták azt a két férfit, akiket a vasárnapi isztambuli misén történt lövöldözéssel gyanúsítanak. A támadásban egy embert agyonlőttek. A török belügyminiszter bejelentette: a gyilkosággal gyanúsított két férfi tádzsik, illetve orosz állampolgárságú, és mindketten az Iszlám Állam tagjai. A terrorszervezet vállalta a felelősséget a merényletért. Az üggyel kapcsolatban további 47 embert őrizetbe vettek.

Rendőrök zárták le a Szent Mária templom körüli utcákat, Isztambul egyik külkerületében, miután ismeretlen támadók tüzet nyitottak a vasárnapi mise résztvevőire. Egy ember agyonlőttek, majd elmenekültek a helyszínről. A helyi sajtó úgy tudja, a lövöldözésnek több sérültje is van. A török állami vezetők határozottan elítélték a támadást.

„Sajnos, ilyen gazemberek mindenhol felbukkannak, és az ártatlan emberek az életükkel fizetnek” – jelentette ki a merénylet után Recep Tayyip Erdogan török államfő.

A támadás időpontjában nagyjából negyven hívő vett részt a szertartáson. Azt egyelőre nem tudni, miért támadtak rájuk.

Egy 52 éves török állampolgár vesztette életét a támadásban, amelyet két álarcos fegyveres követett el. A hatóságok hajtóvadászatot indítottak, közölte szűkszavúan Isztambul kormányzója. Hozzátette, hogy az áldozat lehetett a merénylet célpontja.

A biztonsági kamerák felvételéből az derül ki, hogy egy férfi a mise közben besiet a templomba, nyomában a fegyveresekkel, akik rátámadnak, ezután elmenekülnek.

Az esti órákban az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet közölte, hogy az ő fegyveresei követték el a merényletet. Nem sokkal később

a török belügyminiszter közösségi oldalán bejelentette, hogy elfogták a két támadót, ám sem kilétükről, sem a lövöldözés indítékáról nem árult el részleteket.

A lelőtt férfi unokaöccse azonban nem hiszi, hogy a támadók a rokonát akarták volna megölni.

„Értelmi fogyatékos volt, aki meghívásra ment el a misére. Az egyház volt a támadás célpontja. Ő semmiképp sem lehetett az” – vélte a fiatalember.

Kapcsolódó tartalom

Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala imádság után együttérzését fejezte ki a törökországi keresztény gyülekezet tagjainak. A Vatikánban ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy a támadás a katolikusok ellen irányult. Az isztambuli püspök arra kérte a török hatóságokat, hogy tárják fel a valódi indítékot és gondoskodjanak a keresztény közösség védelméről.

Néhány héttel korábban a török rendőrség egy országos akció során 29 embert vett őrizetbe, akik a gyanú szerint templomok és zsinagógák ellen terveztek támadásokat. A hatóságok szerint valamennyien az Iszlám Állam nevű terrorista szervezettel álltak kapcsolatban, és elfogásuk előtt a lehetséges isztambuli célpontokról gyűjtöttek információkat.

Kiemelt kép: Rendőrök őrt állnak az isztambuli Sariyer negyedben lévő Szent Mária római katolikus templom körül 2024. január 28-án, miután két, arcát maszkkal elfedő ember hívekre támadt mise idején. (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Ajánljuk még