Fontos

Brüsszelből üzent Orbán Viktor

Ők jutottak tovább a finnországi elnökválasztás második fordulójába

Alexander Stubb egykori miniszterelnök és Pekka Haavisto volt külügyminiszter jutott tovább a finnországi elnökválasztás második fordulójába, miután a jelöltek egyikének sem sikerült megszereznie a vasárnapi első fordulóban a voksok több mint felét.

A YLE finn köztelevízió a szavazatok 84,8 százalékának összesítése alapján a honlapján közölte, hogy Stubb a jobbközép Nemzeti Koalíciós Párt (KOK) jelöltjeként a voksok 27,2 százalékát szerezte meg, míg a liberális zöldpárti Haavisto 25,1 százalékát a vasárnapi voksoláson.

Kapcsolódó tartalom

Harmadik helyen a szavazatok 18,9 százalékával a nacionalista Finnek jelöltje Jussi Halla-aho végzett. Negyedik helyezett pedig Olli Rehn, egykori uniós biztos, a finn központi bank főigazgatója a voksok 15,8 százalékával. A többi öt jelölt tíz százalék alatti szavazati arányt ért el.

A finn választási törvények értelmében ha egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok több mint 50 százalékát, akkor a második fordulóban – február 11-én – a két legesélyesebb jelölt között dől el az államfői tisztség sorsa.

Ajánljuk még