Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Álarcosok támadtak hívekre egy keresztény templomban, egy embert megöltek

Két, arcát maszkkal elfedő fegyveres ember hívekre támadt vasárnap az isztambuli Sariyer negyedben lévő Szent Mária római katolikus templomban mise idején, egy embert megöltek – jelentette be Ali Yerlikaya török belügyminiszter az X közösségi oldalon.

Yerlikaya az este folyamán közölte, hogy a két gyanúsítottat elfogták, de nem említette a történtek lehetséges indítékát, sem azt, hogy kik voltak az elkövetők.

Nem sokkal korábban az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként Telegram-csatornáján, mondván, a merénylet a terrorszervezet vezetőinek zsidók és keresztények elleni támadásokra való felhívására történt.

A török belügyminiszter a nap folyamán közölte, hogy a „gyalázatos támadás” célpontja a szertartás egyik résztvevője volt, aki a helyszínen életét vesztette.

Yerlikaya később közölte, hogy az áldozat török állampolgár.

A fegyveres elkövetők lövéseket adtak le a levegőbe, és a beszámolók szerint a férfit akkor lőtték le, amikor felállt, hogy tiltakozzon.

Helyszínen készült videófelvételek azt mutatják, hogy több mentő és rendőrautó érkezett az épülethez. A DHA hírügynökség által közzétett egyik felvételen a feketébe öltözött, maszkos elkövetőket lehetett látni, ahogy lassan közelítenek a templomhoz.

Davut Gül isztambuli kormányzó bejelentette, hogy a támadásnak további sebesültjei nem voltak. A rendőrség a város közlekedési csomópontjain úttorlaszokat emelt, és fokozott ellenőrzéseket tartott.

Ferenc pápa a vasárnapi imádság során szolidaritását fejezte ki az isztambuli római katolikus templom híveinek közösségével.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket követően telefonon fejezte ki részvétét a templom papjának, valamint a kormánypárt helyi képviselőinek. Yerlikaya a délután folyamán a helyszínre látogatott és kijelentette, nem fogják engedni senkinek sem, hogy szétzilálják Törökország összetartását.

Ekrem Imamoglu isztambuli polgármester szintén elítélte a támadást.

Ajánljuk még