Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

A Mona Lisa sem úszta meg – sütőtöklevessel öntötték le a világhírű festményt

| Szerző: hirado.hu
Két klímaaktivista nő vörös színű levest öntött Leonardo da Vinci világhírű festményére, a Mona Lisárára vasárnap a párizsi Louvre-ban. A „fenntartható élelmiszerhez való jogot” hirdető aktivisták nem tudtak kárt tenni a védőüveg mögött őrzött festményben.

„A mezőgazdasági rendszerünk beteg, a gazdáink belehalnak a munkába” – többek között ezt kiabálta a két klímaaktivista nő, akik

a biztonsági korlátot megkerülve jutottak a festmény közelébe.

Kapcsolódó tartalom

Ki áll az akció mögött?

A festményre az egyik nő vörös színű levest löttyintett, miközben a társával azt kiabálták: „Mi a legfontosabb? A művészet, vagy az egészséges és fenntartható élelmiszerhez való jog?” Mindkét nő olyan pólót viselt, amelynek elején Riposte Alimentaire felirat állt, ami egy klímaaktivista csoport neve – tudósít a Sky News.

A Riposte Alimentaire (Élelmezési válasz) nevű csoport vállalta a felelősséget

a támadásért – írja a BBC.

@hirado.hu Sütőtöklevessel öntötték le a Mona Lisát #foryou #foryourpage #hírek #hiradohu #monalisa #nekedbe #fyp ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

A brit közszolgálati média videójából kiderül: a kordon mögött álló tiltakozókat, akik kabátjukat ledobva tették láthatóvá a szervezet nevét, a múzeum alkalmazottai paravánokkal kerítették el, majd igen gyorsan kiürítették a termet.

A szervezet szerint a jelenlegi élelmezési modell „megbélyegzi a legveszélyeztetettebbeket, és nem tartja tiszteletben az élelemhez való alapvető jogunkat.” A csoport azt is követelte, hogy a francia állampolgárok havonta 150 euró (mintegy 56 ezer forint) értékű élelmiszer-kártyát kapjanak.

„Semmi nem indokolja”

A Louvre, mely panaszt tesz a történtek miatt, közölte: a saját magát környezetvédelmi mozgalomként meghatározó Riposte Alimentaire tagjai helyi idő szerint 10:00 óra körül sütőtökből készült levest löttyintettek a festményre, amelyben a kihelyezett védőüveg miatt nem keletkezett kár. Rachida Dati, Franciaország kulturális minisztere azt mondta, hogy semmilyen ok nem indokolja, hogy a Mona Lisát célba vegyék. A politikus az X-en kijelentette: a festmény „örökségünk, a jövő nemzedékeié.”

A francia fővárosba

az elmúlt napokban a mezőgazdasági termelők vonultak, hogy tiltakozzanak,

követelve az emelkedő üzemanyagárak megszüntetését és a szabályozás egyszerűsítését. Pénteken lezárták a Párizsba vezető és onnan kivezető főutakat zárták le.

Vonzza a szélsőségeseket?

A Mona Lisa című festményt az 1950-es évek eleje óta biztonsági üveg védi. amióta egy látogató savval leöntötte és megrongálta. A múzeum 2019-ben közölte, hogy

golyóálló üveggel védi Leonardo da Vinci 16. századi festményét,

amely a világ egyik leghíresebb műalkotása.

Szélsőséges klímaaktivisták nem először támadnak a Mona Lisára: 2022-ben egy férfi tortát dobott a műalkotásra, arra buzdítva az embereket, hogy „gondoljanak a Földre”.

Kiemelt kép: Szélsőséges klímmaktivisták szónokolnak a látogatók előtt, miután levessel öntöttek Leonardo da Vinci híres reneszánsz remekművére, a Mona Lisára a Louvre múzeumban Párizsban, 2024. január 28-án. (Fotó: Riposte Alimentaire/Handout/Anadolu/Getty Images)

Ajánljuk még