Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

A hollandok egyre kevésbé fogadják el a transzneműeknek biztosított jogokat egy felmérés szerint

A holland lakosság egyre kevésbé toleráns a transzneműeknek és a nem bináris embereknek biztosított jogokkal kapcsolatban, 2021 óta mintegy 10 százalékkal csökkent azok száma, akik pozitívan viszonyulnak a nemátalakító műtétekhez – közölte a holland központi statisztikai hivatal (CBS) adataira hivatkozva az NL Times című angol nyelvű holland hírportál vasárnap.

A jelentés szerint a holland lakosok egyre kevésbé toleránsak a queer és interszex emberekkel szemben, de a homoszexualitás megítélése többnyire változatlan a hagyományosan liberálisnak számító országban.

A hollandok egyértelmű többsége ellenzi azt a bevezetni kívánt törvényt, mely lehetővé tenné a transzneműek számára, hogy az útlevelükben akár már 16 éves kortól a megváltoztatott nemüket tüntessék fel.

A megkérdezettek mintegy egynegyede értett egyet a vonatkozó, parlamenti szavazásra váró intézkedéssel.

Kapcsolódó tartalom

A hírportál Anne Louise Schotel politológust idézte,

aki megerősítette a transzneműekkel szembeni ellenállás hollandiai növekedését.

A transz emberek látványa gyakran idegenkedést vált ki – mondta. Minél inkább eltávolodik valaki a normától, azaz ez esetben látványra sem férfi, sem nő, az emberek annál inkább tartanak tőlük – tette hozzá.

Freya Terpstra, a holland Transgender Network civil szervezet munkatársa aggódalmát fejezte ki a növekvő intolerancia miatt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy transzneműeknek küldött „gyűlöletüzenetek” száma növekedést mutat Hollandiában.

A De Groene Amsterdammer című holland hetilap 2023 őszén készült tanulmánya szerint a transzellenes online bejegyzések száma 67 százalékkal nőtt az előző évhez képest – tették hozzá.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még