Időjárás

Óriási fordulatot vesz az időjárás – kiderül, mit hoz a zsákban Sándor, József, Benedek

Peking elijesztené Amerikát Tajvan környékéről – Kína az elmúlt években több ballisztikus rakétát tesztelt, mint a világ többi része együttvéve

| Szerző: hirado.hu
A Wall Street Journal látványos videóban mutatta be, Kína hogyan készíti fel rakétaarzenálját egy esetleges tajvani invázióra, és hogyan riasztja el az Egyesült Államokat a beavatkozástól.

„Kína gyorsan növelte rakétaarzenálját. Ez fenyegető kihívás az Egyesült Államok számára” – vélekedett Alexander Neill a brit kormány korábbi védelmi elemzője, a Csendes-óceáni fórum biztonságpolitikai szakértője a Wall Street Journal (WSJ) videójában.

A mértékadó amerikai napilap rámutatott, az elmúlt években egy titkos kínai katonai egység több ballisztikus rakétát tesztelt, mint a világ többi része együttvéve. Ráadásul

az ázsiai csendes-óceáni térségben található összes amerikai támaszpont – beleértve Guamot is – már most a kínai szárazföldről indított precíziós rakéták hatótávolságán belül van.

Kapcsolódó tartalom

A kínai rakétaarzenál fejlesztésével foglalkozó haderőről szóló információk Kína legszigorúbban őrzött titkai közé tartoznak, nyugati hírszerző ügynökségeknek és kutatóknak mégis sikerült arra mutató bizonyítékokat feltárni, melyek szerint Peking óriási mértékben növelte az említett harci eszközeinek számát és hatótávját az elmúlt években.

A videóban Neill bemutat három olyan új silómezőt is, amelyekből Kína képes akár az Egyesült Államok kontinentális területeit az Északi-sarkkör irányából elérő rakétákat elindítani.

A WSJ ebből azt a következtetést vonta le, hogy Peking rendelkezik azzal a katonai kapacitással, amely alkalmas arra, hogy eltántorítsa az Egyesült Államokat attól, hogy fellépjen Kínával szemben, ha az esetleg inváziót indítana Tajvan ellen.

Kapcsolódó tartalom

Peking nem olyan régen azt is bizonyította, hogy képes csapást mérni Tajvanra is. Emlékezetes, amikor Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselő házának akkori Demokrata párti elnöke 2022 augusztusában Tajvanra látogatott, Kína többnapos hadgyakorlatot tartott. Akkor számos rakétát kilőttek Tajvanhoz közel eső célpontokra.

Kína évek óta növeli rakétakapacitását Tajvan közelében, a Pelosi látogatása során végrehajtott hadgyakorlatok pedig azt mutatták, hogy Peking képes a sziget teljes peremvidékét is célba venni.

Hogy ez miért lényeges fejlemény, arra Alexander Neill mutatott rá. Mint mondta,

Peking a rakétaarzenáljával lezárhatja a hajózási útvonalakat, és „megfojthatja a szigetet a politikailag kiélezett helyzetek idején”.

„A rakétaerő kulcsfontosságú szerepet játszana az Egyesült Államok és a szövetségesek beavatkozásának megakadályozásában, ha háború törne ki Tajvan miatt” – fogalmazott.

A WSJ rámutatott, hogy Peking olyan rakétákat fejlesztett ki, amelyek alkalmasak arra, hogy csapást mérjenek Tajvan segítségére érkező amerikai erőkre. Ezek egyike a Don Feng 26-os (DF-26) hordozórakéta, amelyet „gyilkos hordozóként” is szokás emlegetni.

Kapcsolódó tartalom

„A DF-26-ost hagyományos vagy nukleáris fejjel is fel lehet szerelni. Pontosan célba vehet olyan támaszpontokat, mint Guam, de akár egy repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot is megcélozhat” – magyarázta Neill.

A WSJ felelevenítette, hogy

a Biden-kormányzat vállalta, hogy az amerikai erők támogatni fogják Tajvant egy kínai invázió esetén.

A lap viszont arra is rámutatott, Kína rakétaarzenálja immáron komoly fenyegetést jelent az USA ezen képességére is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: rakétákat szállító járművek vonulnak fel a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából tartott katonai díszszemlén a pekingi Tienanmen téren 2009. október 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Adrian Bradshaw)

Ajánljuk még