Fontos

Irány a bolt! Mutatjuk, hol szerezhetjük be, ami még hiányzik a húsvéti menühöz

Osztrák elnök: Minden nap szembe kell szállni a gyűlölettel

Az antiszemitizmussal és a gyűlölettel nem csak a mai napon, hanem minden egyes nap szembe kell szállni – szögezte le szombaton, a holokauszt nemzetközi emléknapján Alexander van der Bellen osztrák elnök.

„Ha Ausztria komolyan gondolja, hogy soha többé, akkor ezt meg is kell mutatnia. Minden nap újra és újra” – fogalmazott az osztrák államfő szombaton közzétett videóüzenetében.

„Most, amikor nyitott társadalmunk, a liberális demokrácia ellenségei egyre nagyobb erőre kapnak, nem maradhatunk közömbösek az antiszemitizmussal, az uszítással és a gyűlölettel szemben” – emlékeztetett van der Bellen.

Kapcsolódó tartalom

Az osztrák államfő aláhúzta, hogy Ausztriának „örökös felelőssége, hogy szigorúan, határozottan és a legnagyobb meggyőződéssel lépjen fel az antiszemitizmus minden formája ellen.

Minden nap ébernek kell lennünk és mindent meg kell tennünk, hogy megállj parancsoljunk az antidemokratikus és tekintélyelvű törekvéseknek, amelyek sértik az emberi jogokat

– hangoztatta az osztrák elnök.

Alexander van der Bellen üzenetében hangsúlyozta, hogy mindig ki kell állni, ha embereket alacsonyítanak le vagy a másként gondolkodókat nevetség tárgyává próbálják tenni.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet hadsereg az auschwitz-birkenaui haláltábort, ahol a nácik több mint egymillió embert gyilkoltak meg, köztük több mint 400 ezer magyart.

Ajánljuk még