Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Szlovákiai államfőválasztás: leadta az induláshoz szükséges aláírásokat Forró Krisztián

Leadta pénteken a szlovákiai államfőválasztáson való indulásához szükséges aláírásokat Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársasági elnökjelöltje, aki ezt a pozsonyi törvényhozás épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be.

Arról, hogy a pártelnök lesz a Magyar Szövetség köztársasági elnökjelöltje, még december 9-i kongresszusán döntött a felvidéki magyar párt. A szlovák államfőválasztás első körének időpontját március 23-ára tűzték ki, a jelöltség leadásának határideje január végén jár le.

Forró Krisztián a sajtótájékoztatón felidézte: először 2014-ben állított saját elnökjelöltet a felvidéki magyar párt Bárdos Gyula személyében, aki akkor jól szerepelt a megmérettetésen. Rámutatott: az államfőválasztás ezúttal is lehetőséget ad arra, hogy ráirányítsák a figyelmet a felvidéki magyar közösség megoldásra váró problémáira.

A pártelnök elmondta: az induláshoz szükséges 15 ezer támogató aláírás csaknem dupláját gyűjtötték össze és adták le.

Rámutatott: mivel a legnagyobb valószínűséggel az államfőválasztás csak annak második körében dől majd el, amennyiben sikerül jól szerepelnie, az jó lehetőséget és erős tárgyalási pozíciót ad majd ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösséget érintő témákat asztalra lehessen tenni.

Forró Krisztián ezek sorában említette a jelentős részben magyarok lakta déli régiók fejlesztését, a Benesi-dekrétumok eltörlésének felvetését és a szlovák állampolgársági törvény megváltoztatását.

Kapcsolódó tartalom

Szlovákiában közvetlenül az állampolgárok választanak államfőt öt éves időszakra. A vonatkozó szabályozás szerint a választás első fordulójában az a jelölt szerezheti meg az államfői posztot, aki megkapja az összes szavazásra jogosult választópolgár voksának több mint felét. Amennyiben ez egy jelöltnek sem sikerül, a második fordulóba a két legjobb eredményt elért jelölt jut.

A második fordulóban a győzelemhez már elégséges a választáson résztvevő szavazópolgárok többségének voksa.

Amennyiben az idei államfőválasztáson második fordulóra is sor kerül, azt április 6-án tartják meg.

Indulási szándékát elsőként Ján Kubis korábbi külügyminiszter jelentette be, aki párton kívüli független jelölt. Rajta kívül Ivan Korcok volt külügyminiszter; Peter Pellegrini, a szlovák parlament jelenlegi elnöke, a második legerősebb szlovák kormánypárt, a Hang (Hlas) elnöke is megméretteti magát.

Kiemelt kép: Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Ajánljuk még