Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Legalább három évre „elnyeli” az ukrán hadsereg a kényszersorozott férfiakat

Folytatódik a kényszersorozás Ukrajnában, ahol a felháborodott ukránok nap mint nap tesznek közzé olyan felvételeket, amelyeken a hatóságok erőszakot alkalmazva hurcolnak el férfiakat az utcáról. Több helyen már a lakók állják el az utat a hadkiegészítők előtt, hogy ne tudják elvinni a hozzátartozóikat. Közben az ukrán sajtó kiszivárogtatta az új mozgósítási törvénytervezetet, melyből arra lehet következtetni, hogy Kijev évekig tartó háborúra készül.

Az M1 Híradóban bemutatott egyik videófelvétel a kelet-ukrajnai Harkivban készült, ebben katonák tuszkolnak be egy férfit – rendőrök jelenlétében – egy mikrobuszba. Az emberrablás fényes nappal történik, a férfit a felesége próbálja meg kimenteni a hadkiegészítők karmai közül, sikertelenül. A nőt kiteszik a mikrobuszból, majd elhajtanak.

A dél-ukrajnai Odesszában közben már bevett gyakorlattá vált, hogy villamosokról és a buszokról hurcolják el a hadköteleseket. A közjátékok mindennaposak, egy közösségi videón például három egyenruhás tép ki a busz üléséből egy hadköteles korú férfit.

Kapcsolódó tartalom

Egyre nagyobb az ellenállás a kényszersorozással szemben

Egy újabb videófelvételen az látható, ahogy egy férfi szánkón húzza a gyermekét, de a toborzók el akarják vinni mellőle. A feleség azonban hangosan kiabálva elzavarja őket. Máshol pedig feldühödött falusiak állják el a hadkiegészítők mikrobuszait.

Az ukránok egyre több tiltakozó videót töltenek fel a közösségi oldalakra.

„Valami nincs rendben. Ez az egész hozzáállás az emberekhez olyan, mintha mindenkit ki akarnának irtani. Ez egyszerűen nem hasonlít az országunk és a népünk megóvására. Ez inkább országunk területének a kiürítésére hasonlít, egy genocídiumra, népirtásra”

– panaszolta egy helyi nő.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajnában a hatalmas katonai veszteségek miatt – amely a volt belügyminiszter szerint meghaladta a félmillió főt – egyre csak szigorítanak a mozgósításon. Az embertelen módszereket már a fronton szolgálatot teljesítő katonák sem hagyják szó nélkül.

„A barátnőm telefonált, hogy meghalt az öccse, ma van a temetése. Összegyűltek a rokonok, erre a hadkiegészítő emberei is megjelentek a helyszínen behívókat osztogatni. Teljesen megőrültetek? Szórakoztok? Vegyétek le az egyenruhát, mert a srácok visszajönnek a frontról és akkor lesz nektek nemulass!” – mondta felháborodva egy katona.

Kijev is elhúzódó háborúra készül

Közben az ukrán sajtó kiszivárogtatta a mozgósítási törvénytervezet szövegét, melyben továbbra is vannak emberi jogi szempontból kifogásolható elemek. Például, aki nem jelenik meg a behívó kiállítását követő 10 napon belül a parancsnokságon, azt bíróságra adhatják és akár ideiglenesen zárolhatják a vagyonát, vagy a jogosítványát. Vannak azonban, akik még ezt is keveslik.

Kapcsolódó tartalom

„A kibúvót keresőktől el kell venni a választás jogát, mert ezek az emberek árulók. Azoktól pedig, akik a háború kitörését követően hagyták el az országot – akár humanitárius engedéllyel vagy máshogy – és nem tértek haza, meg kell vonni az állampolgári jogokat. Meg kell fosztani őket a tulajdonuktól, ezeket én nem tartom az állampolgárainknak” – mondta a parlament volt alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij, aki az egyik szabadcsapat, a Szabadság légió kötelékeiben vonult be a seregbe.

Kijev minden bizonnyal hosszú háborúra számít, ugyanis a kiszivárogtatott tervezetben az is szerepel, hogy a mozgósítottak kizárólag három év szolgálat után szerelhetnek le, de akkor is maximum két év szabadságot kaphatnak. Ezt követően pedig vissza kell térniük a seregbe.

A kiemelt kép illusztráció (hirado.hu grafika)

Ajánljuk még