Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Felsorakoztak a republikánus kormányzók a migránsok által ostromolt Texas mögött

| Szerző: hirado.hu
Nem hagyják magukat a republikánusok, kemény üzenetet küldtek Washingtonba: akár a szövetségi kormányzattal is hajlandók szembeszállni azért, hogy a déli államra nehezedő migrációs nyomást enyhítsék, amire a Biden-kormányzat eleddig nem mutatott hajlandóságot. A vita akkora hullámokat ver az Egyesült Államokban, hogy sokan már azt valószínűsítik, az illegális bevándorlás kérdése akár az elnökségért folytatott küzdelemben is döntő tényezővé válhat. És ebben a demokraták nem állnak különösebben jól, sőt, egy párton belüli csoportosulás is erélyesebb bevándorlás-politikát és a kialakult helyzet kezelését követeli.

Csak tavaly novemberben közel 250 ezren próbálták meg átlépni az Egyesült Államok déli határát. Az újonnan érkezők többsége menedékjogot kért, és kész akár évekig is várni, hogy elbírálják kérelmüket.

Joe Biden elnöksége alatt már több mint 3,1 millió migránst fogadott be az USA, ami több, mint a Michigan-parti nagyváros, Chicago lakossága.

A The Economist szerint emellett legalább további 1,7 millióan „észrevétlenül” érkeztek vagy nem távoztak az országból vízumuk lejárta után.

A lap megjegyzi, republikánus kormányzók fizettek azért, hogy a migránsok a demokraták által irányított helyekre menjenek, így a déli határ problémái északra tolódtak. Mindez némiképp magyarázza azt is, hogy a választók miért bíznak a republikánusokban elsöprő különbséggel a határbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben.

Kapcsolódó tartalom

Amikor az amerikai munkaerőpiac szűkössé válik, az sokak számára komoly ösztönzést jelent arra vonatkozóan, hogy szerencsét próbáljon az országban, ezért emelkedtek a mutatók Donald Trump elnöksége alatt is, amíg a Covid-járvány nem fordította meg teljesen a folyamatot. Amikor 2021-ben ismét lehetőség nyílt, a déli határon újból tömegek jelentek meg. A határátlépők több mint fele Mexikón és Közép-Amerika északi részén kívüli országokból érkezik a határhoz. A venezuelaiak teszik ki a csoport legnagyobb részét, de immár

tízezrek repülnek Amerikába Oroszországból (2023 szeptemberéig mintegy 43 ezren), Indiából (42 ezren) és Kínából (24 ezren).

Gyakran komoly problémát jelent visszafordítani az embereket, hiszen például Kína nem fogadja vissza állampolgárait, ha kérelmüket elutasítják.

Illegális bevándorlók jutnak be az Egyesült Államokba a mexikói határkerítésen levő résen át az arizonai Lukeville településnél 2023. december 12-én. December elején az amerikai-mexikói határszakaszon ismét 10 ezerre emelkedett a naponta feltartóztatott migránsok száma. Az amerikai hatóságok októberben és novemberben mintegy 475 ezer embert vettek nyilvántartásba illegális határátlépés miatt, 60 ezer ember pedig úgy lépte át a határt, hogy nyilvántartásba venni sem tudták őket. (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

Amikor a demokrata kormány átvette a hatalmat, pontosan az ellenkezőjét kívánta tenni mindannak, amit Trump tett. Éppen ezért állt le egyebek mellett a határfal építése. Nem meglepő, hogy az illegális bevándorlók száma meredek emelkedésnek indult.

A 2022-es félidős választások után azonban Biden szép csendben elkezdte átvenni Trump néhány némely lépését. Igaz, nem túl hatékony módon.

A már meglevő határfalat megerősíttette, azoknak a menedékkérőknek pedig, akik illegálisan próbálnak átjutni a határon, néhány kivételtől eltekintve automatikusan elutasítják a kérelmét. A határon való megjelenésük előtt továbbá a migránsoknak online kell jelezniük, hogy szeretnének bebocsátást nyerni az államokba. Minderről az Economist szerint az amerikaiak szinte semmit nem tudnak, részben azért, mert Biden nem akarja felhívni a figyelmet a a lépéseire, nehogy a saját hívei forduljanak ellene.

Kapcsolódó tartalom

Egy 25 republikánus kormányzóból álló koalíció csütörtökön közös nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatják Greg Abbott texasi kormányzó azon erőfeszítéseit, hogy saját hatáskörben emeljen ideiglenes határzárat a Lone Star nevű hadművelet keretében. A kormányzó szerint Texasnak „alkotmányos joga van az önvédelemhez”.

Az ügy előzménye, hogy Abbott döntését követően a Biden-kormány a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ahol kimondták, hogy el kell bontani az ideiglenes határzárat, amire válaszul a kormányzó kijelentette,

Texas nem hajtja végre az ítéletet és továbbra is a migránsok feltartóztatására fog törekedni.

Nem meglepő módon egy kivétellel az ország összes republikánus kormányzója jelezte, Abbott mellett áll a harcban.

A nemzeti gárda tagjai a texasi Eagle Passben. (Fotó: EPA/Adam Davis)

Közleményükben a kormányzók azt írták, „szolidárisak vagyunk kormányzó kollégánkkal, Greg Abbott-tal és Texas állammal, akik minden eszközt és stratégiát felhasználnak a határ biztosítására, beleértve a szögesdrót kerítést is”. „Tesszük ezt részben azért, mert a Biden-kormányzat nem hajlandó érvényt szerezni a már meglévő bevándorlási törvényeknek, és törvénytelenül engedélyezi az országunkba illegálisan belépett migránsok tömeges szabadon bocsátását” – tették hozzá.

A republikánus politikusok szerint Biden kiszolgáltatottá tette az amerikaiakat a déli határon átáramló, példátlan mértékű illegális bevándorlásnak, és ahelyett, hogy fenntartotta volna a jogállamiságot és biztosította volna a határt,

megtámadta és beperelte Texast, amiért az fellépett az amerikai polgárok védelmében nemcsak az illegális bevándorlók, hanem az olyan kábítószerek, mint a fentanil, vagy éppen az országba bejutó terroristák ellen.

Az aláírók közül többen is jelezték, készek anyagi és egyéb forrásokat biztosítani az államnak a hősies küzdelemhez. Dél-Dakota kormányzója például azt írta közösségi oldalán, hogy hajlandó Texasba küldeni a nemzeti gárdát, és hogy már korábban is volt példa arra, hogy katonákat küldtek a határvidékhez.

A republikánusok többsége ezzel párhuzamosan, de más fórumon azt is kijelentette, nem hajlandók több pénzt adni egy olyan kormánynak, amelyben nem bízhatnak a bevándorlási törvények betartatása terén, emiatt pedig felelősségre kellene vonni a belbiztonsági minisztert, Alejandro Mayorkast.

A demokraták a republikánus követelések láttán arra a következtetésre jutottak, hogy a tárgyalások kudarcra vannak ítélve, és az egész ügy egy Biden elleni fegyvernek tekinthető. Éppen ezért

megegyezés helyett arra lehet számítani, hogy mindkét oldal az elnökválasztási kampány egyik fontos részévé teszi majd a bevándorlás témáját.

Több amerikai médium is arról tájékoztatott, hogy amennyiben a közvélemény-kutatások az idő előrehaladtával Trump győzelmét valószínűsítik, akkor sokkal többen indulhatnak majd útnak, még mielőtt megnyeri a választást.

A Biden-adminisztráció migrációs intézkedéseit ugyanakkor már nem csupán ellenfelei bírálják, demokrata párttársai is erőteljesebb fellépést követelnek. A nagyszámú érkező miatt már

Chicago, Denver és New York demokrata polgármesterei is központi forrásokat követelnek a migránsok ellátására,

és arra kérik Washingtont: oldják meg a problémát a déli határon, és ne az amerikai városokra hárítsák a terheket.

„Megoldást kell találni a határon, a vezetőinknek pedig elő kell állniuk ezzel. És miközben ezt teszik, nem háríthatják a pénzügyi felelősséget a városokra” – nyilatkozta nemrég New York polgármestere.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Greg Abbott texasi kormányzó. (Fotó: EPA/ADAM DAVIS)

Ajánljuk még