Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Megtalálták az Oroszországban lezuhant, ukrán hadifoglyokat szállító repülőgép fekete dobozait

Megtalálták a belgorodi régióban lezuhant orosz Il-76-os szállítórepülőgép fekete dobozait – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség csütörtökön a mentőszolgálatokra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint mind a repülési paramétereket rögzítő készülék, mind a hangrögzítő jó állapotban van.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a harkivi régióban, Lipci településről elindított légvédelmi rakétákkal lőtték le szerdán az orosz katonai Il-76-ost, amelynek fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 kicserélésre szánt ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép személyzete és valamennyi utasa életét vesztette.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy a katonai szakértői vizsgálatnak le kell zárulnia, mielőtt a gép pilótáit, akik a lakott területek közeléből elnavigálták az égő repülőgépet, kitüntetésre terjesztenék fel. Az orosz-ukrán hadifogolycsere folytatásának kilátásaival kapcsolatban azt mondta, hogy „erről egyelőre semmit nem lehet mondani”.

„A fogolycsere egy olyan folyamat, amely teljes csendben zajlik. Az, hogy az ukránok megölték a foglyaikat, a saját állampolgárokat, akik szó szerint egy napon hazaértek volna, nyilvánvalóan rettenetes cselekedet. Egyszerűen szörnyű” – mondta Peszkov.

Kapcsolódó tartalom

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azzal a szándékával kapcsolatban, hogy az incidens ügyében induljon nemzetközi vizsgálat, a szóvivő kijelentette:

Ha a kijevi rezsim bűncselekményeinek nemzetközi kivizsgálására gondol, akkor arra egyértelműen szükség van” – reagált a Kreml szóvivője.

Az ukrán elnöki hivatal hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy Moszkva meg tudná-e megmagyarázni, hogy vajon miért döntött úgy Kijev, hogy lelövet egy ukrán katonákat szállító repülőgépet.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI)

Ajánljuk még