Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

A svéd kormányfő előbb Brüsszelben tárgyalna Orbán Viktorral, de elfogadta a magyar miniszterelnök budapesti meghívását is

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök felajánlotta magyar kollégájának, Orbán Viktornak, hogy találkozzanak jövő héten Brüsszelben a svéd NATO-csatlakozás és más kétoldalú kérdések ügyében és elfogadná a magyar kormányfő meghívását egy „mindkét fél számára alkalmas időpontban”.

Ezt a stockholmi kormány jelentette be csütörtökön. „Egyetértek önnel abban, hogy hasznos volna intenzívebb párbeszédet kialakítani a két ország között” – írta Kristersson a magyar miniszterelnöknek.

Svédország azután kérte felvételét a NATO-ba, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, de a felvétel jóváhagyását Törökország és Magyarország eddig nem hagyta jóvá.

Kapcsolódó tartalom

A török parlament kedden megszavazta Svédország felvételét, de ezt még Recep Tayyip Erdogan elnöknek is alá kell írnia, hogy teljes legyen a török jóváhagyás. A magyar parlament még nem szavazott a kérdésről.

Orbán Viktor kedden hívta meg svéd hivatali kollégáját, hogy tárgyaljanak hazája NATO-felvételéről és egyéb kétoldalú kérdésekről.

Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar kormányfő és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még