Aktuális

Kettészakad ma az ország – térképen mutatjuk, milyen idő várható

Már majdnem elindult a kínai Új selyemút kihívója amerikai vezetéssel, de aztán jött a gázai konfliktus

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok vezette terv India és Európa összekötését célozta arab országokon és Izraelen keresztül, amellyel ellensúlyozták volna Peking Egy övezet, egy út projektjét. Az új közel-keleti háború azonban keresztülhúzta Joe Biden amerikai elnök számításait.

Az India–Közel-Kelet–Európa gazdasági folyosó (India-Middle East-Europe Economic Corridor/IMEC) projektje megakadt, mivel a gázai konfliktus elterelte a figyelmet a projektről folytatott megbeszélésekről – írja a Bloomberg az IMEC-et jól ismerő szakértőkre hivatkozva.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is írt, Joe Biden tavaly szeptember 9-én a G20-ak indiai csúcstalálkozóján jelentette be egy olyan nagyra törő közlekedési folyosó tervét, amely összeköti Indiát a Közel-Kelettel és végső soron Európával.

Kapcsolódó tartalom

A hajózási és vasúti folyosó Indiát, Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket, Izraelt, az Európai Uniót és más G20-as országokat foglalna magában.

A folyosó Kína saját Egy övezet, egy út kezdeményezésének (BRI) legkomolyabb vetélytársának szánták,

Washington pedig ösztönözte Szaúd-Arábiát, hogy normalizálja kapcsolatait Izraellel,

mivel ez a kapcsolat kritikus fontosságú ahhoz, hogy a folyosó elérhesse a Földközi-tengert, ezáltal Európát.

Az amerikai elképzelés megvalósításának számos akadálya van. Ezek azonban diplomáciai érzékkel és pénzzel leküzdhetők – vélekedett a Efraim Ibnar, a Jeruzsálemi Stratégiai és Biztonsági Intézet elnöke az Asia Timeson megjelent írásában még szeptember végén.

Aztán bő egy héttel később,

október 7-én a Hamász palesztin terrorszervezet megtámadta Izraelt, és civileket gyilkolt meg, valamint ejtett túszul, amire válaszul a zsidó állam offenzívát indított a Gázai övezetben. Ez pedig keresztülhúzta az Izrael és Szaúd-Arábia megbékítésére alapozó számításokat.

A Bloomberg felidézte, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó a múlt héten Davosban azt mondta, az USA megközelítése „egy olyan megállapodási csomagra való törekvés volt, amely magában foglalja az Izrael és a kulcsfontosságú arab államok közötti normalizációt”, valamint „egy politikai horizontot” a palesztinok számára. „Ez volt a célunk október 7-e előtt” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

A Bloomberg úgy fogalmazott, hogy

a gázai konfliktus kirobbanása után kialakult „káosz hirtelen véget vetett az IMEC-nek.

A 3000 mérföldes útvonal olyan országokon halad keresztül, amelyek most fokozott készültségben vannak, arra az esetre, ha belekeverednének a háborúba. A gázai civil halálos áldozatok miatti közfelháborodás az arabok körében azt jelenti, hogy az IMEC résztvevőinek, például az Egyesült Arab Emírségek kormányának óvatosan kell eljárnia.

Szaúd-Arábia kizár minden Izraellel kötendő megállapodást, hacsak nem vezet egyértelmű út egy palesztin államhoz”.

A hírügynökség cikkében azonban azt is írta,

a tavaly szeptemberi megállapodás aláírói között egyértelmű a törekvés a projekt újraindítására, ha a regionális feszültségek enyhülnek.

Mohammed Soliman, a washingtoni Közel-Keleti Intézet stratégiai technológiák és kiberbiztonság programjának igazgatója ugyanis úgy véli, „a résztvevő országok továbbra is mélyen elkötelezettek e vízió mellett”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: EPA/AL DRAGO / POOL)

Ajánljuk még